Cartofii prăjiţi belgieni ar putea intra în patrimoniul mondial UNESCO

cartofi belgieni.jpg

Image source: 
24heures.ch

Proprietarii chioşcurilor care vând cartofi prăjiţi din Belgia cred că acest sortiment alimentar ar putea fi considerat un element de patrimoniu cultural ce merită protejat.

Această idee ar putea fi pusă în practică şi deja au înaintat o cerere către autorităţile flamande prin care solicită UNESCO înscrierea preparatului lor culinar în patrimoniul umanităţii, informează DPA.

Încă din 2014, regiunea flamandă, unde se vorbeşte olandeză, a inclus cartofii prăjiţi în patrimoniul său cultural şi imaterial.

Belgia poate înainta UNESCO câte o propunere la fiecare doi ani, fiecare regiune făcând pe rând sugestii, potrivit relatărilor din presă. Anul viitor, va fi rândul Flandrei.

De asemenea, cultura belgiană a berii a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului umanităţii în 2016 - iar cartofii prăjiţi ar trebui să-i urmeze exemplul, a spus Bernard Lefevre, preşedintele unei uniuni care reprezintă proprietarii standurilor de cartofi prăjiţi (Unafri).

''Cultura cartofilor prăjiţi are rădăcini în noi toţi. Este o obişnuinţă, asemenea valorilor fixe din vieţile noastre. Şi probabil tocmai datorită acestui lucru trebuie să continuăm a o proteja'', a declarat acesta pentru agenţia de presă „Belga”.