Car ceremonial roman aproape intact, descoperit lângă Pompei

pompei.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Un car de ceremonie aproape intact vechi de cca 2000 de ani a fost descoperit recent în zona ruinelor orașului antic Pompei, transmite AFP. 

Carul are toate cele patru roți și s-au păstrat și componentele de fier, decorațiunile din bronz și alamă, lemnul mineralizat și amprente ale unor materiale organice (cum ar fi urme ale frânghiilor).

Descoperirea a fost făcută în cartierul Civita Giuliana, la doar câteva sute de metri de ruinele orașului Pompei, distrus de celebra erupție a Vezuviului, în anul 79.

 

 

Descoperirea este parte a unui program arheologic care-și propune să lupte și cu activitățile ilegale din zonă, mai ales cele făcute de căutătorii de comori care sapă tuneluri pentru a găsi artefacte pe care să le vândă apoi pe piața neagră.

Și acest car ceremonial a fost descoperit parțial din această cauză, fiindcă hoții au săpat în zonă un tunel, din ambele sensuri spre camera unde a fost găsit vehiculul, dar nu au ajuns la el.

Se crede că acest car este cel numit ”Pilentum” de romani, cel care nu era folosit la activități agricole de zi cu zi, ci la festivități, procesiuni sau parade.