Muzeul Comorilor din Dresda: Trei suspecți arestați, la un an după jaf. Bijuteriile furate, de negăsit

muzeu_dresda.jpg

Muzeul Comorilor din Dresda: Trei suspecți arestați, la un an după jaf. Bijuteriile furate, de negăsit
Muzeul Comorilor din Dresda: Trei suspecți arestați, la un an după jaf. Bijuteriile furate, de negăsit
Image source: 
site-ul muzeului

O amplă operaţiune a poliţiei germane s-a soldat cu arestarea a trei suspecţi bănuiţi că ar fi fost implicaţi în furtul unor bijuterii cu o valoare inestimabilă de la Muzeul Grünes Gewölbe din Dresda, dar nu a condus la descoperirea bijuteriilor furate în urmă cu aproape un an, au anunţat anchetatorii.

Raidurile s-au încheiat marţi după-amiază, după ce poliţia a efectuat percheziţii în cartierul Neukölln din Berlin,  în  20 de apartamente, două garaje, o cafenea şi mai multe vehicule. Aproximativ 1.640 de poliţişti au fost implicaţi, potrivit autorităţilor citate de dpa.

Trei suspecţi bănuiţi că ar fi fost implicaţi în furtul de la Muzeul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) au fost arestați. Ei sunt acuzaţi de jaf comis în bandă organizată şi incendiere.

Oamenii legii au confiscat dispozitive de stocare, haine şi cantităţi mici de droguri. 

"Artefactele furate nu au fost găsite până acum", a declarat procurorul din Dresda într-un comunicat.

În 25 noiembrie 2019, înaintea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din Dresda, supranumit "Muzeul comorilor", au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Acţiunea a durat doar câteva minute.

"Suntem şocaţi de brutalitatea acestui furt", a declarat la acea vreme, într-o conferinţă de presă, directoarea muzeului, Marion Ackermann. Ea a menţionat un prejudiciu de o valoare istorică şi culturală ''inestimabilă'', care nu poate fi contabilizat în cifre. "Nu le putem reduce la o valoare întrucât nu sunt de vânzare", a explicat Ackermann. Având în vedere notorietatea acestora, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piaţă, iar responsabilii muzeului nu exclud posibilitatea ca hoţii să le dezmembreze pentru a le recicla sub o formă diferită. "Ar fi groaznic", a spus directoarea muzeului.

Poliția germană a anunțat atunci că oferă o recompensă de 500.000 de euro pentru informații care ar putea ajuta la prinderea hoților.