180 de ani de la nașterea lui Auguste Rodin

rodin.png

Auguste Rodin, 1840-1917
Image source: 
auguste-rodin.org

La 12 noiembrie 1840 se năștea la Paris François-Auguste-René Rodin, cel care a reușit, prin sculpturile sale să transpună în arta modernă măreția artei antice grecești și care este considerat de mulţi critici de artă părintele sculpturii moderne.

A devenit celebru mai ales pentru lucrări precum ''Gânditorul'' (1880), ''Epoca Bronzului'' (1876), ''Sărutul'' (1884), sau ''Epoca Bronzului'', lucrare expusă în 1877 şi care a trezit numeroase controverse.

S-a considerat mare parte a vieţii lui mai degrabă un artizan decât un artist, iar cele mai multe instituţii de artă din Franţa nu i-au apreciat opera atât cât şi-ar fi dorit. Abia după vârsta de 40 de ani şi-a conturat stilul care avea să îl păstreze apreciat la nivel internaţional până în zilele noastre.

Parisul a fost gazda Expoziţiei Universale, în 1889, pentru marcarea centenarului Revoluţiei Franceze, prilej cu care Rodin şi Claude Monet au expus împreună 36 de opere la Galeria Georges Petit.

A expus în Belgia şi în Olanda, în 1899, pentru ca, ulterior, în 1900, Parisul să-i ofere prilejul pentru o expoziţie retrospectivă. Lucrările sale au putut fi admirate în expoziţii organizate la Praga, New York sau în Germania.

Devenit membru fondator al "Societății naționale de Arte Frumoase" (Société nationale des Beaux-Arts), Rodin obține în 1889 comanda executării unei statui a lui Victor Hugo pentru Panthéon-ul din Paris, dar pentru că sculptorul se decide să-l înfățișeze pe poet gol și înconjurat de muze, proiectul îi este respins.

O statuie a pictorului Claude Lorrain (1600-1682) va fi inaugurată în 1892 la Nancy.

Rodin în 1898, foto wikipedia.org

Hotel Biron, din Meudon, la sud-vest de Paris, devine, din 1908, domiciliul său, unde a închiriat camere alături de prietenii săi Isadora Duncan, Rainer Maria Rilke (care i-a fost o vreme secretar particular)  şi Henri Matisse.

Tot la Meudon s-a stins din viaţă, în 17 noiembrie 1917, lăsând moştenire umanităţii o vastă operă apreciată internaţional şi o şcoală de sculptură care a generat numeroşi artişti recunoscuţi internaţional. Unul dintre aceştia, cu care a colaborat pentru scurt timp, a fost românul Constantin Brâncuşi.

Surse: Agerpres, www.auguste-rodin.org, www.theartstory.org