Pictorița basarabeană, Valentina Rusu-Ciobanu, decorată de președintele Iohannis cu Ordinul ”Meritul Cultural”

ambasada_pictorita.jpg

Cunoscuta pictoriță, Valentina Rusu-Ciobanu, a fost decorată chiar în ziua în care a împlinit 100 de ani
Image source: 
Facebook/Ambasada României în R.Moldova

Pictorița basarabeană, Valentina Rusu-Ciobanu, a fost decorată de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul ”Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer la categoria ”Arte Plastice”. Înalta distincție i-a fost înmânată de ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii speciale. 

Evenimentul a fost cu atât mai emoționant cu cât a avut loc în ziua în care renumita pictoriță, Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit vârsta de 100 de ani. Ambasadorul Daniel Ioniță a felicitat-o, miercuri, cu prilejul aniversării și a evocat pe scurt cariera și personalitatea venerabilei artiste, subliniind că lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu participă la expoziții în Franța, România, Bulgaria, Polonia, Federația Rusă, Germania și în alte țări. Totodată, diplomatul a menționat că ”operele sale au rezistat cataclismelor istoriei și presiunilor ideologice, fiind la fel de viguroase și de mare actualitate”.

”Valentina Rusu Ciobanu aparține acelei generații de artiști plastici basarabeni care s-au format încă în ambianța culturală a României interbelice (fiind la Iași, în anii de război, elevă a profesorului Jean Leon Cosmovici și a asistentului său – viitorului celebru pictor român – Corneliu Baba), dar a căror activitate de creație s-a desfășurat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în condițiile destul de vitrege impuse de regimul totalitar din fosta Uniune Sovietică”, susține criticul de artă, Constantin Ciobanu. ”Fată la fereastră” a fost opera de debut, din anii ’50, grație căreia pictorița de la Chișinău a străbătut bariera anonimatului. Au urmat tablourile ”La joc” și ”Ștefan cel Mare după lupta de la Războieni” – realizate într-o manieră realistă – care au consacrat-o pe Valentina Rusu-Ciobanu.

”Anii ’70 au fost deceniul cel mai prolific în activitatea de creație a Valentinei Rusu Ciobanu. În acest deceniu ea s-a manifestat plenar nu numai în portret, natură moartă sau pictură de gen, ci și în scenografie. Lumea teatrului, în special lumea spectacolelor primei generații de actori ai teatrului „Luceafărul” din Chișinău a atras-o permanent pe plasticiană. Ulterior, în anii ’70-’80 autoarea a experimentat reușit în cheie fotorealistă, a folosit posibilitățile inter-textualității (tabloul „Citate din istoria artei”) și ale introspecțiilor în „sfera oniricului”, creând tablouri cu profunde semnificații metaforice”, mai afirmă criticul de artă.

În ciuda presiunilor de ordin ideologic cu care s-a confruntat în cea mai mare parte a vieții, Valentina Rusu-Ciobanu a reușit să-și păstreze individualitatea discursului plastic, învrednicindu-se apoi și de înalte distincții de stat precum Premiul Național al Republicii Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de ”Artist plastic al poporului”, ”Ordinul Republicii”, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre înalta distincție, oferită de România, cunoscutei pictorițe basarabene, Valentina Rusu Ciobanu