Descoperire arheologică importantă la Ierusalim

arheolog_israel.png

Arheologul Yaakov Billig arată unul din capitelurile descoperite, Ierusalim, 3 septembrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În timpul lucrărilor de construcție a unei noi agenții de turism în sudul Ierusalimului, arheologii israelieni au descoperit recent rămășițele unor structuri antice. Această descoperire contrazice teza consacrată susținută de arheologi, care până acum credeau că locuitorii Ierusalimului trăiau doar în interiorul zidurilor cetății.

Arheologii de la Autoritatea de Antichități din Israel consideră descoperirea „extraordinar de importantă”. Este vorba de capiteluri remarcabil de bine conservate care, în urmă cu 2.700 de ani, decorau coloanele unui palat. Având aproximativ 50 cm lățime, cele două blocuri de calcar cu gravuri intacte în formă de spirală au fost găsite în ceea ce se presupune a fi o grădină regală care acum a dispărut complet.

Arhitectura în stil proto-eolic (precursor al stilului ionic) este similară cu cea a Greciei antice. Palatul a fost construit probabil dintre domniile regilor Ezechia și Iosia, când Ierusalimul abia își revenea după asediul armatei asiriene în 701 î.Hr., care a dus la distrugerea orașului aproape în întregime.

Alte rămășițe din aceeași perioadă au fost identificate în aceeași zonă care pentru arheologul israelian Yaakov Billig, autorul descoperirii, atestă împotriva tuturor așteptărilor, prezența cu mii de ani în urmă a mari zone locuite în afara Orașului Vechi al Ierusalimului.

 

Corespondență din Ierusalim pentru rfi.fr de la Michel Paul

Traducere de Anda Costiuc