Virus: în Mexic, ringul de dans „Los Angeles” este gol

club_dans_mexic.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Trotski a făcut câteva mișcări de dans, pictorul Diego Rivera, precum și alți intelectuali s-au alăturat. Asfixiat de pandemia de coronavirus, celebrul club de dans din Mexic, „Los Angeles”, este astăzi pustiu.

Acest loc emblematic al capitalei mexicane, în mijlocul cartierului central din statul Guerrero, s-a închis la 22 martie. De atunci, nu a mai fost comunicată nicio dată de redeschidere. Dacă ar putea vorbi, literele maronii de la inscripția clubului de dans „Los Angeles” ar povesti fără nicio îndoială povestea acelor scriitori mexicani care obișnuiau să bea aici, precum și a soldaților din armata națională care au decis să depună armele aici. Tot în spatele acestor pereți de culoare roșu și fucsia, Cantinflas, marele actor mexican („Turul lumii în 80 zile”), evocat de către Georges Perec în cartea sa „Je me souviens”, și-a găsit perechea - actriția mexicană de origine rusă Valentina Ivanova. Dar, în ciuda poveștii sale și vechimii de 83 ani, clubul de dans „Los Angeles” ar putea fi închis definitiv din cauza COVID-19. În fața iminenței acestui colaps, proprietarul său a lansat o companie unde se pot face donații. „Situația noastră financiară era deja dificilă. Pandemia este pe cale să pună capăt afacerii”, dezvăluie Miguel Nieto pentru publicația AFP, nepotul fondatorului acestui club. Ocupându-se de gestionarea companiei de 48 ani, Nieto angajează 25 persoane și poate angaja, dacă este nevoie, încă o sută, oricând. Viitorul acestui club este cu atât mai compromis cu cât un număr mare dintre clienții săi sunt persoane în vârstă, în special sensibile la noul coronavirus, cărora le plăcea să danseze mambo, danzón sau chachá, înainte de criza sanitară. „Los Angeles”, de departe cel mai cunoscut club de dans, nu este singurul în pericol. Aproape 2.600 dintre locurile unde viața de noapte e în toi din Mexic și cei 380.000 angajați, sunt amenințate, conform Anidice, sindicatul care le regrupează.-Ultimul club de dans-

În acest colț boem mexican circulă atât de multe anecdote cu privire la istoria țării care i-au dat următoarea deviză: „Cine nu știe de clubul Los Angeles, nu știe nimic despre Mexic”. Nieto povestește cu mândrie că, în afară de Cantinflas, actorul German Valdès, alias "Tin Tan", a dansat pe acest ring, precum și pictorul muralist Diego Rivera, soțul nu mai puțin celebrei Frida Kahlo. În 1998, Carlos Fuentes și-a sărbătorit cea de-a 40 a aniversare a publicării primului său roman „Regiunea cea mai transparentă”, o critică la adresa societății mexicane, împreună cu cei doi laureați Nobel pentru literatură, Gabriel Garcia Marquez și Jose Saramago. Teatrul mai multor scene de film, clubul a găzduit totodată și reuniunea din 1997 între subcomandantul Marcos și alți rebeli ai armatei naționale. „Atât de multe lucruri s-au întâmplat pe parcursul timpului!”, suspină Nieto. Pentru José Alfonso Suárez del Real, secretar la Inspectoratul Cultural din Mexic, clubul „Los Angeles” este „singurul club vechi care încă mai funcționează din țară”. „Acestea reprezintă Mexicul anilor 1940-1950”, explică el.

-„Atât cât sufletul dansează”-

Cu nostalgie, foștii dansatori rememorează cele mai frumoase momente de la „Los Angeles”. Totodată, aceștia sunt numiți și Pachucos, făcându-se referire la mexicanii care trăiau în sudul SUA în anii 1930 și care din dorința de recunoaștere socială se îmbrăcau într-un stil extragavant. Mândrul Pachuco din 1977, Carlos Bueno, medic ieșit la pensie, a ieșit din carantina impusă de COVID-19 în momentul când a auzit că „Los Angeles”, cea de-a doua lui casă, risca să se închidă. „Simt o obligație morală de a susține locul unde am cunoscut-o pe soția mea”, mărturisește Carlos, 65 ani, în costum alb și cu o pălărie ornată cu o pană de fazan. Patricia Rivera, soția acestuia, este îmbrăcată cu o rochie albastră mulată. „Marțea, când mergeam la clubul de dans, nu făceam de mâncare și nici nu spălam. Doar mă făceam frumoasă că să vin la dans”, își amintește ea. Cuplul se mișcă câțiva pași pe ringul pustiu. Cei care sunt îndrăgostiți de acest loc preferă să vadă în amintirea lăsată aici de Carlos Fuentes, ce face referire la acea noapte de martie din 1998, o profeție: „Los Angeles era aici acum patruzeci de ani. Va rămâne aici atât timp cât va exista un viitor, iar sufletul va dansa”.

Traducere de Smaranda Teodoriu, după La-Croix