Romanele lui George Orwell incluse în faimoasa colecție Pléiade a Editurii Gallimard

orwell.png

Image source: 
AFP via rfi.fr

Romanul 1984 al scriitorului britanic George Orwell și câteva alte lucrări ale sale vor fi incluse într-o colecție literară de prestigiu cunoscută sub numele de Pléiade, o filială a editurii franceze Gallimard.

Seria specială dedicată lui George Orwell va fi lansată pe 8 octombrie.

Bibliothèque de la Pléiade este o colecție de clasici francezi și străini cu lucrări de ficțiune și non-ficțiune contemporane, publicate într-un format actualizat, ușor de accesat.

Creată în 1931 de Jacques Schiffrin, aceasta a fost cumpărată de Gallimard în 1933.

Alți autori englezi care vor fi publicați la Pléiade sunt Charles Dickens și George Eliot, care urmează să fie lansați în septembrie.

Ediția lui Orwell va fi supervizată de un specialist în traducere literară engleză, Philippe Jaworski, cunoscut pentru traducerea operelor lui Philip Roth, Herman Melville, Francis Scott Fitzgerald și Jack London, publicate de asemenea de Pléiade.

 

1984 tradus de mai multe ori

Jaworski, profesor de literatură americană la Universitatea Paris-Diderot, a tradus romanul 1984 al lui Orwell.

Publicat în limba franceză în 1950, romanul lui Orwell despre un viitor distopic a fost subiectul mai multor traduceri actualizate, cea mai recentă din 2018, realizată de Josée Kamoun.

Volumul din Pléiade va fi realizat cu ajutorul traducătorilor Véronique Béghain, Marc Chénetier și Patrice Repusseau, care vor scrie și notele.

Romanul Animal Farm (1954) face parte din colecție, alături  prima sa lucrare de ficțiune Down and Out in Paris and London(1933).

 

Loc de onoare pentru operele de non-ficțiune

The Road to Wigan Pier (1937), bazat pe observațiile din zonele sărace ale orașelor și pe viața clasei muncitoare din nordul Angliei și Homage to Catalonia (1938), o relatare a experiențelor lui Orwell în calitate de soldat pentru fracțiunea republicană din războiul civil spaniol, vor fi incluse în această colecție.

Născut Eric Arthur Blair la 25 iunie 1903, în Motihari, Bihar, India Britanică, Orwell a produs critică literară, poezie, ficțiune și jurnalism politic de-a lungul carierei sale.

În tinerețe și-a petrecut mult timp la Paris și a început să scrie romane, în special o versiune timpurie a Burmese Days (1934), bazată pe experiența sa în Poliția Imperială Indiană.

 

O viziune asupra societății pariziene

Orwell s-a făcut cunoscut prin publicarea de articole în cotidianul conservator Le Monde și într-o revistă politică / literară editată de Henri Barbusse.

Primul său articol ca profesionist a fost La Censure en Angleterre (Cenzura în Anglia), publicat pe 6 octombrie 1928.

Orwell și-a luat acest pseudonim în 1932, cu puțin timp înainte de publicarea operei Down and Out in Paris and London.

Opera sa încă influențează cultura populară și cultura politică, iar adjectivul „orwellian” - care descrie practicile sociale totalitare și autoritare - face parte din vocabularul limbii engleze.

Termenul „Big Brother” - folosit pentru a desemna instrumentele de supraveghere în masă - provine din romanul său, 1984.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr