La 79 de ani Bob Dylan lansează un nou album original

bob_dylan.png

Bob Dylan în concert
Image source: 
AFP via France24

Legendarul muzician Bob Dylan, care a primit premiul Nobel pentru literatură în 2012, a lansat recent primul său album de cântece originale, după opt ani. Artistul în vârstă de 79 de ani evocă în special masacrul de la Tulsa din 1921, când aproximativ 300 de afro-americani au fost uciși de o mulțime de albi.

"Rough and Rowdy Ways": acesta este titlul celui de-al 39-lea album de studio al lui Bob Dylan, primul album al laureatului Nobel în literatură după „Tempest”, din 2012, chiar dacă între timp artistul a lansat mai multe albume cover.  Pe acest album există o baladă de 17 minute despre asasinarea lui John Kennedy și un omagiu adus cântărețului american de blues, Jimmy Reed.

 

 

Acest nou opus, care apare la 58 de ani de la primul album al lui Bob Dylan, combină notele de blues, rock și folk cu cuvinte care oscilează între umorul negru și evocările nostalgice ale fantomelor din trecut, toate cântate cu o voce aspră. "Murder Most Foul", care povestește asasinarea lui John Kennedy la Dallas și descrie revolutia culturală americană din anii 60, a ajuns în vârful clasamentului Billboard  de când a fost lansat în martie.

Piesa evocă amintirea multor artiști mitici ai vremii, cum ar fi The Eagles, Charlie Parker, Stevie Nicks, Woodstock și The Beatles.

Bob Dylan, în vârstă de 79 de ani, amintește și masacrul rasial din 1921 din Tulsa, Oklahoma, unde până la 300 de oameni de culoare și-au pierdut viața. Cântărețul se referă  adesea la titlurile cele mai cunoscute din anii ’60-’70, spre exemplu melodia "Hurricane" povestește viața boxerului afro-american Rubin Carter, condamnat pe nedrept în 1966 pentru o triplă crimă.

Intervievat săptămâna trecută de cotidianul The New York Times în legătură cu moartea lui George Floyd, Bob Dylan speră că justiția va acționa rapid în beneficiul familiei victimei și a națiunii americane.

 

O viață de concerte

În "False Prophet", al doilea cântec de pe album, care durează 6 minute, artistul ia în derâdere propriul său destin: "I ain't no false prophet (Nu sunt un profet fals)/ I just said what I said
( ce am spus, am spus)/ I'm just here to bring vengeance on somebody's head
(Sunt aici doar pentru a răzbuna pe cineva)."

Acest album este „probabil cea mai frumoasă expresie poetică de până acum”, potrivit revistei britanice de muzică NME. Revista Rolling Stone a calificat albumul drept „clasic absolut.”

În ciuda vârstei sale, Bob Dylan, născut Robert Allen Zimmerman, și-a petrecut ultimele trei decenii din viață într-un turneu aproape permanent. Pandemia de coronavirus l-a obligat să anuleze o serie de concerte din Japonia și America de Nord, însă cântărețul a dat asigurări ca va reveni pe scenă de îndată ce condițiile vor fi favorabile.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24