„Pe aripile vântului” a revenit la HBO Max, cu un prolog despre conţinutul rasist al filmului

pe_aripile.jpg

Hattie McDaniel (recompensată cu premiul Oscar pentru rolul Mamie) Olivia de Havilland (Melanie) și Vivien Leigh (Scarlet)
Image source: 
Wikipedia, MGM - eBay, Public Domain

„Pe aripile vântului” a revenit în grila de filme de la HBO Max. Serviciul de streaming a introdus un prolog în care se vorbeşte despre temele problematice ale filmului, scrie The New York Post citat de Mediafax.

În prologul de 4 minute și jumătate, Jacqueline Stewart, profesor la Departamentul de Studii Cinematografice şi Media de la Universitatea din Chicago, ține o lecţie de cinematografie.

Ea vorbește despre cele opt premii Oscar câştigate în 1939. Apoi, recunoaşte că filmul „nu a fost lăudat de toată lumea” şi spune că prezintă imaginea Sudului american din perioada antebelică drept un„ cadru romantic, idilic”.

Stewart mai spune că producătorul celebrei pelicule, David O. Selznick,  a recunoscut că a realizat un film care înfăţişează o „lume a harului şi frumuseţii, fără a recunoaşte brutalităţile sistemului sclavagist pe care se bazează această lume” și că „tratarea acestei lumi prin lentila nostalgiei neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirile sale privind inegalitatea rasială”.

În prologul filmului se mai arată că deşi vizionarea „Gone With the Wind” „poate fi inconfortabilă, chiar dureroasă”, „este important ca filmele clasice de la Hollywood să fie disponibile în forma lor originală” pentru a-i lăsa pe telespectatori „să reflecte asupra propriilor credinţe atunci când le urmăresc”.

„Pe aripile vântului” („Gone With the Wind”) este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale. American Film Institute a clasat „Gone With the Wind” pe locul al patrulea între cele mai bune filme americane din toate timpurile, după „Citizen Kane”, „Casablanca” şi „The Godfather”.

Adaptat după romanul omonim din 1936 scris de Margaret Mitchell, filmul „Pe aripile vântului” (1939, în regia lui Victor Fleming), cu Clark Gable şi Vivien Leigh în rolurile principale spune povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler în contextul războiului civil american

Din distribuție a făcut parte și Hattie McDaniel - prima actriţă de culoare premiată cu Oscar pentru rolul lui Mammy, sclava de casă a familiei O’Hara care deţinea plantaţia Tara.

Reamintim, WarnerMedia a restras filmul de pe platforma de streaming HBO Max în urmă cu două săptămâni, susţinând că este nevoie de o abordare a „descrierilor rasiste” pe care le conţine acesta.