Proiecte culturale dezvoltate în pandemie: Actori de pus în ramă și Crescut pe Muzică

Primăvara pandemică a stat sub semnul artei. Mai multe muzee faimoase din Europa și Statele Unite și-au provocat fanii de pe Facebook și Instagram să recreeze picturile și sculpturile preferate. Curentul a fost preluat de Muzeul Național de Arta al României care postează în fiecare luni o nouă reinterpretare.

Oamenii care Fac Orașul vin de data aceasta din sate. Am vorbit Simona Constantin despre un proiect inedit care își propune să reînvie muzica lăutărească prin formarea și educarea tinerilor care fac parte din familiile de lăutari din România.

E un fel de Anton Pann contemporan dar pasionată de muzica lăutărească și tradițiile comunităților de lăutari din țară care acum, spune Simona Constantin, sunt mult mai rarefiate din cauza valulului de emigrări. 

Actori de pus în ramă

De la muzică lăutărească redescoperită și reintrepretată în variantă modernă, trecem la modul inedit prin care și-au ținut muzeele fanii aproape pe timp de pandemie.

De dragul cronologiei, țin să menționez că provocarea a fost lansată cu mult timp înainte ca valul pandemic să închidă muzeele și pe noi toți în propriile locuințe. Celebrul MET din New York a lansat anul trecut două hashtag-uri prin care încuraja iubitorii de artă să se reintrepreteze o pictură sau sculptură celebră și să posteze o fotografie în social media din această postură.

Leapșa a fost adoptată și de alte muzee în timpul pandemiei și a devenit una dintre activitățile preferate ale oamenilor care și-au dat seama că starea de carantină și izolare le oferă timp pentru a accepta provocările.

Am putut vedea reinterpretări de Klimt, Van Eyck, Banksy și chiar ale unor statui din Egiptul Antic. Curentul s-a dezvoltat și local după ce a fost adoptat și promovat de Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Teatrul Nottara.

Paula Varga, referent comunicare al muzeului spune că putem vedea o nouă reintepretare în fiecare zi de luni pe paginile de facebook ale celor două instituții.

Trendul a fost adoptat și de utilizatorii rețelelor sociale.

Actori de pus în ramă și Crescut pe Muzică - 2 proiecte culturale născute în pandemie