Actorul Mihai Călin la RFI: ”Se poate juca în aer liber, dar nu orice fel de spectacol”. Care sunt provocările?

Actor Mihai Calin juca aer liber spectacol.jpg

Mihai Călin: Se poate juca în aer liber (Sursa foto: Facebook/Mihai Călin)
Mihai Călin: Se poate juca în aer liber (Sursa foto: Facebook/Mihai Călin)

Teatrele s-ar putea redeschide în 15 iunie, însă spectacolele se vor juca numai în aer liber. Acesta este scenariul luat în calcul de autorități, după întâlnirea cu profesioniștii din acest sector cultural.

Actorul Mihai Călin de la Teatrul Național București a participat și el la discuția cu ministrul Culturii și spune la RFI că se poate face teatru în aer liber: ”Eu cred că mulți dintre actori au trecut prin această experiență, au existat spectacole în aer liber pe timpul verii și înainte, pe litoral și nu numai. Eu am jucat în aer liber uneori cu lavalieră, alteori fără. Sigur că e cu totul altfel, se apropie mai mult de teatrul popular, dar să ne aducem aminte cum se făcea teatru în perioada Greciei antice, în perioada medievală”.

Actorul a explicat ce provocări presupune montarea pieselor de teatru în aer liber: ”Se poate juca în aer liber, dar este adevărat, nu orice fel de spectacol. Or aici direcțiile teatrelor trebuie să acționeze puțin rapid și să identifice ce spectacole se pot juca și cu ce eventuale adaptări, pentru că sincer, eu personal mă simt un pic cam amenințat. Teatrul înseamnă apropiere și oarecum intimitate, adică publicul poate să stea la doi metri distanță, mă rog, spectatorii, cu o distanțare de doi metri stânga-dreapta, față-spate, dar noi pe scenă mai puțin, între noi, între actori și atunci trebuie găsite spectacole cu mai puține personaje, cel puțin acum, la început. După aia sunt multe lucruri de pus la punct în zona asta de igienizare, de măsuri de protecție, de echipamente. Trebuie puțin mai multă dorință și atunci vor veni și ideile”.

 
Mihai Călin, despre teatrul în aer liber