Pagina de istorie: Rogerius, un cartier din Oradea. Dar cine a fost personajul?

mohi.png

Bătălia de la Mohi, Ungaria, din 1241, împotriva invadatorilor mongoli, autor anonim, secolul XIII
Image source: 
commons.wikimedia.org

În data de 14 aprilie 1266 se stingea din viață cel mai cunoscut cronicar al Marii Invazii Mongole din Transilvania. Este vorba de Rogerius, un călugăr din Oradea, care a scris lucrarea Carmen miserabile, în care descrie amănuntele invaziei care a pustiit părți însemnate ale Europei Central-Orientale. Un cartier din Oradea îi poartă numele și în zilele noastre. Aflați întreaga poveste din Pagina de istorie.

Rogerius s-a născut în orașul italian Torre Maggiore, în anul 1205. A îmbrățișat cariera ecleziastică și a devenit unul dintre oamenii de încredere ai cardinalului Giacomo din Pecorari. Acesta a fost trimis, în anul 1232, în postul de legat papal pe lângă Regele Andrei al II-lea al Ungariei.

Rogerius a ajuns în Oradea, unde a devenit un preot respectat, ales în funcția de canonic al catedralei romano-catolice. Între 1236 și 1239, el s-a întors în Italia, apoi a revenit la Oradea.

În 1241, Europa Central-Orientală s-a confruntat cu o amenințare cumplită: hoardele mongole. Mongolii au pustiit mai întâi cnezatele ruse. Au cucerit Kievul, iar cucerirea a fost urmată de un cortegiu de omoruri în masă, violuri și distrugeri. Locuitorii orașului care au scăpat cu viață au fost transformați în sclavi.

De la Kiev, mongolii s-au împărțit în trei mari grupuri. Unul a pustiit Polonia și Silezia. Altul a trecut Carpații în nord și a nimicit oastea Ungariei, în bătălia de pe râul Sajo. Hoardele mongole au ajuns apoi până în Dalmația. Cel de-al treilea grup a pustiit Moldova și Muntenia și apoi a intrat în Transilvania. A înfrânt toate oștirile pe care le-au întâlnit în drum. Au distrus Alba Iulia, Clujul, Sibiul, Rodna, Cenadul și Oradea.

Canonicul Rogerius a cunoscut în mod direct ororile comise de mongoli. A fost martorul unui adevărat genocid. A fost luat prizonier și trimis spre Răsărit, împreună cu cetele de robi din Transilvania. Însă a reușit să evadeze în 1242, în timp ce mongolii se retrăgeau spre Răsărit, după moartea marelui han Ogodai.

Imperiul lui Gingis-Han s-a împărțit în mai multe hoarde. În estul Europei, a luat naștere Hoarda de Aur. Mongolii au cucerit Bagdadul, au organizat un stat puternic în Iran, iar alții au întemeiat un imperiu în India. Statele europene care s-au confruntat cu hoardele mongole au început un îndelungat proces de ridicare a unor fortificații de piatră, mult mai greu de cucerit de către invadatori. De aceea, în Transilvania, există și azi o densitate neobișnuită de cetăți, castele și biserici fortificate.

Rogerius a mers la Roma, pentru a descrie ororile la care fusese martor. A fost numit arhidiacon la Sopron și s-a întors în Ungaria, în 1243. După moartea protectorului său, cardinalul Giacomo di Pecorari, a intrat în serviciul cardinalului Juan de Toledo. În 1245, a luat parte la Conciliul de la Lyon, iar documentele arată că devenise canonic de Zagreb. În 1249, Papa Inocențiu al IV-lea l-a numit arhiepiscop de Spalato, azi Split, în Croația. A murit în 1266.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 14 aprilie 2020