Scrisorile lui Emile Picot, fostul secretar al Regelui Carol I, publicate în Franța

emile_picot.jpg

Emile Picot, secretarul Regelui Carol I între 1866 și 1867
Image source: 
wikipedia.org

Editura Institutul de limbi orientale din Paris (Inalco Presses) a publicat recent, în premieră, scrisorile personale ale lui Emile Picot, secretarul Regelui Carol I între 1866 și 1867 și fondatorul Catedrei de limbă română a Institutului, catedră care există și astăzi.

Instalat la București încă de la începutul domniei lui Carol I, francezul Picot trimite multe scrisori familiei și lui Hortense Cornu, nepoata și consiliera lui Napoleon al III-lea.

Cele aproape o sută de scrisori dezvăluie multe aspecte  interesante pentru viața din România din acea vreme, dar și despre jocurile geopolitice regionale, dintre Turcia, Rusia și tarile occidentale.

Presa românească este descrisă ca una “pasională” și care ”nu publică mereu informații verificate”, în schimb ”poșta merge bine”. Iarna, frigul e ”aspru, dar nu e deloc dezagrabil" și e lăudată rapiditatea cu care vizitiii transformă trăsurile în sănii... E complicat cu plățile, pentru că nu exista încă moneda națională, iar administrația trebuie reorganizată.

Carol I îl însărcinează pe Picot cu realizarea unui proiect de restructurare a armatei, iar francezul îi scrie lui Hortense Cornu, nepoata și consiliera lui Napoleon al III-lea : “trebuie disciplină. Voi copia organizarea armatei prusace”.  La care Hortense Cornu îi raspunde ferm: ” Prudență: nu fiți nici prusac, ca să șocați Franța, nici francez, ca să șocați celelalte puteri. Fiți român și nu vă luați după iluziile care vi se agită în fața ochilor”.

Emile Picot a stat mai puțin de doi ani alături de Carol I. A fost apoi consulul Franței la Timișoara. Întors în Franța în 1875, Picot este creatorul catedrei de limbă română de la Institutul de limbi orientale, catedră care există și azi.

Corespondența a fost publicată grație eforturilor lui Cécile Folschweiller, profesoară de limbă, literatură și civilizație româneascâ la Inalco.

Așteptăm cu interes eventuala traducere și publicare de către o editură românească a interesantului document...