Pagina de istorie: George Valentin Bibescu, prințul aviației românești

george_valentin_bibescu.jpg

George Valentin Bibescu, 1880-1941
Image source: 
wikipedia.org

În data de 3 aprilie 1880, la București, se năștea George Valentin Bibescu. Era nepotul domnitorului Gheorghe Bibescu al Țării Românești și era reprezentantul uneia dintre cele mai ilustre familii românești. George Valentin Bibescu a fost unul dintre pionierii aviației și, totodată, automobilist pasionat.

George Valentin Bibescu și-a petrecut copilăria în București și la Posada, pe Valea Prahovei, unde tatăl său deținea un castel construit de domnitorul Gheorghe Bibescu. Tatăl său a încercat să îi insufle pasiunea pentru tot ceea ce reprezenta familia sa.

Prințul George Bibescu, fiul domnitorului român, a avut, la rândul său, o viață extraordinară. Educat în Franța, el a servit în calitate de ofițer în corpul de armată trimis de împăratul francez Napoleon al III-lea să îl susțină pe împăratul mexican Maximilian de Habsburg. George Bibescu a câștigat o notorietate imensă în Franța, ca urmare a eroismului său dovedit în Mexic. Memoriile sale au fost publicate în Franța și s-au bucurat de mare succes.

George Valentin Bibescu a moștenit pasiunea tatălui său pentru fapte ieșite din tipare, precum și dragostea față de Franța. În 1902, s-a căsătorit Martha Lahovary. Tatăl ei era ministru de Externe și ambasador al Regelui Carol I, iar pe linie maternă, ea era descendenta domnitorilor fanarioți din familia Mavrocordat. Martha Bibescu a devenit, treptat, o scriitoare faimoasă, poate chiar mai faimoasă decât soțul ei.

În anul 1901, George Valentin Bibescu a fondat Automobil Club Român. La doar trei ani după aceea, el a organizat cursa de mașini București - Giurgiu, în care piloții au circulat cu amețitoarea viteză de 66 de kilometri pe oră. România devenea, astfel, cea de-a șasea țară din lume care organiza raliuri auto.

În 1905, George Valentin și Martha Bibescu au plecat, alături de alți pasionați de automobilism, într-o cursă care i-a dus prin Imperiul Rus și prin Persia.

În 1909, George Valentin Bibescu și-a descoperit o nouă pasiune: aviația. A făcut școala de piloți de la Pau, din Franța. A primit brevetul de pilot cu numărul 20 în Franța, apoi a revenit în România, unde a fondat Clubul Aviatic Român și Liga Națională Aeriană. A fost numit și comandant al Școlii de Piloți de la Cotroceni.

S-a implicat și în Comitetul Olimpic Român, al cărui președinte a devenit în 1914. George Valentin Bibescu a dobândit o faimă considerabilă și în plan internațional. El a devenit președinte al Federației Aeronautice Internaționale. Tot el a fondat și aeroportul Băneasa, amenajat pe o moșie moștenită de la mătușa sa, Maria Bibescu.

El a fost implicat și în masonerie și a devenit Mare Maestru al Marii Loji Naționale a României. A murit în 1941. Martha Bibescu a reușit să plece din România în 1945, după instalarea la putere a primului guvern comunist. Ea a trăit în Franța până în 1973. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 3 aprilie 2020