Corina Șuteu despre scandalul Brâncuși: Incompetența este a ministrului

irina_rimes-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Image source: 
Mediafax Foto - Alexandru Dobre

Social media s-a polarizat pe seama desemnării Irinei Rimes ambasador al zilei Brâncuşi. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că instituția și-a atins scopul pentru că acum toată lumea vorbește despre Brâncuşi. Fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, este de părere că publicitatea prost înțeleasă și prost făcută e cea mai periculoasă și cea mai derizorie formă de cultură.  

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2020 a devenit un subiect popular în social media după ce cântăreaţa Irina Rimes a fost desemnată de Ministerul Culturii ambasadoarea evenimentelor ce vor marca sărbătoarea. Ea a făcut mai multe afirmaţii despre sculptorul român şi opera lui, care au atras numeroase ironii. Pe de altă parte, ministrul culturii spune că a vrut să schimbe modul de a interacţiona cu tinerii. Bogdan Gheorghiu subliniază că acum toată lumea vorbește despre Brâncuşi. Fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, critică la RFI felul în care a fost pusă în practică promovarea zilei Brâncuși: 

Cred că a fost o îngemănare nefericită, de fapt, între o dorință de publicitate și de vizibilitate, făcută fără pregătire, pentru că nimeni nu a stat de pildă să discute cu această tânără cântăreață de fapt cine este Brâncuși, cum anume ar trebui ea să-și organizeze discursul, lucrurile astea se fac. Se fac atunci când abordăm chestiunile profesionist. Ca idee în sine, da, e o idee bună să încercăm să stabilim un pod între generații și să facem ca generația tânără să fie sensibilă la subiecte, la personalități, la artiști, pe care nu-i cunoaște de fapt. Dar nu cred că asta este cea mai fericită modalitate. Și nu, nu trebuie să avem nici un fel de doctorat în istoria artei ca să vorbim despre artă, dar trebuie să venim cu o pregătire prealabilă către un asemenea tip de eveniment, cu atât mai mult cu cât el e organizat de către ministrul culturii. Felul în care s-a exprimat această tânără cântăreață, modul în care ea a vorbit despre Brâncuși, a fost subiectul unor ironii care puteau să fie evitate foarte ușor. De fapt aicea incompetența este a ministrului, nu a persoanei care a vorbit despre Brâncuși.