Presa internațională despre Parasite: dramă, satiră, thriller, comedie...

oscar1.jpg

Regizorul Bong Joon Ho la decernarea premiilor Oscar, Los Angeles, 9 februarie 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Presa internațională comentează premiera de la gala Oscarurilor: primul film într-o limbă străină distins cu marele premiu.

”Parasite” – notează The Spectator, este și dramă, și satiră, și thriller, și comedie, și alegorie și este fabulos și captivant la toate capitolele. ”Se pretează oricărui tip de spectator, fie el la nivelul cel mai de jos sau cel mai de sus. Este și despre nebunia asiaticilor săraci și despre cea a asiaticilor bogați. Bonus: cea mai groaznică petrecere de aniversare a unui copil văzută vreodată...”

The Atlantic scrie că Parasite a primit și critici dar a și rezonat cu publicul din Coreea de Sud și din lumea întreagă, obținând o serie de performanțe fără precedent: ”Filmul este despre un tânăr întreprinzător care se angajează la înstărita familie Park. Treptat, el pune la punct un plan diabolic pentru ca sora sa, tatăl și mama să fie și ei angajați de familia Park. Aceștia încep să se obișnuiască cu bogăția iar evoluția în crescendo a relațiilor dintre personaje atinge un punct culminant exploziv”.

”Parasite” este binemeritatul triumf al unui cineast iconoclast, titrează Le Point: ”Filmul se apropie de 1 milion de spectatori în Franța, o recunoaștere meritată a acestei adevărate opere de artă cu tentă politică... Satiră socială, comedie, dramă familială, suspans, oroare, studiu de moravuri... foarte greu de încadrat această capodoperă, ca de altfel toate celelalte filme ale regizorului sud coreean.  Pentru un neinițiat, rezultatul final ar putea fi descumpănitor, pentru că, în filmele lui, Bong nu ezită să pună un gag burlesc în mijlocul unei scene dramatice de exemplu, sau să alterneze grotescul, emoția și suspansul în cadrul aceleiași intrigi”.

Pentru The New York Times, ”cucerirea muntelui Oscar” de către un film într-o limbă străină trebuie analizată în lumina ”cursei pe care Academia americană de film a declanșat-o pentru diversificarea categoriilor sale de votanți, sub genericul #OscarsSoWhite”. Hashtagul a fost lansat pe Twitter în 2015 pentru a critica lipsa diversității în alegerea câștigătorilor. Publicația americană explică:

”Parasite, povestea unui război al claselor sociale care desfide categoriile tradiționale, a dat prilejul votanților să privească spre viitor – poate că în sfârșit Hollywood-ul va începe să renunțe la dependența excesivă de povești despre albi povestite de cineaști albi – dar, în același timp, să rămână fideli unei tradiții care datează de mai multe decenii – spre deosebire de alte filme nominalizate, Parasite a fost lansat în sălile de cinema convenționale”.