Pagina de istorie: Singurul stat din lume care are limba oficială… latina

gara_din_vatican.jpg

Gara din Vatican
Image source: 
Wikipedia

În 11 februarie 1929 lua ființă cel mai mic stat din lume, Vaticanul. Acest stat are o suprafață mai mică de o jumătate de kilometru pătrat, însă are toate atributele unei țări independente. Mai mult, Vaticanul este centrul Bisericii Catolice și, în consecință, este unul dintre cele mai influente state din lume.

Vaticanul este succesorul Statelor Papale, care, la rândul lor, au apărut în Evul Mediu ca o continuare a vechiului Imperiu Roman. Statele Papale au existat până în 1870, când Roma a fost anexată de Regatul Piemontului și a fost proclamată capitala noului Regat al Italiei.

Vreme de 59 de ani, Sfântul Scaun a considerat că această anexare este ilegală. Însă, în 11 februarie 1929, Sfântul Scaun și Italia au ajuns la un acord diplomatic, concretizat în Tratatul din Lateran. Acest tratat recunoștea existența Vaticanului în calitate de stat independent.

Suprafața statului este de doar 0,44 de kilometri pătrați, în interiorul Romei. Practic, cel mai mic stat din lume este o enclavă în interiorul capitalei italiene. Vaticanul este atât de mic, încât ambasadele pe lângă Sfântul Scaun sunt amplasate în partea italiană a Romei. A apărut și o situație inedită, în care Italia găzduiește pe teritoriul său propria sa ambasadă pe lângă Sfântul Părinte Papa.

Vaticanul este însă inima Bisericii Catolice și, astfel, este unul dintre cele mai influente state din lume. Are relații diplomatice permanente cu peste 170 de țări, cu Uniunea Europeană și cu Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta și are statutul de observator permanent la Organizația Națiunilor Unite.

Acest stat are toate atributele unei țări independente. Șeful statului este Sfântul Părinte Papa, iar din punct de vedere al dreptului constituțional, Vaticanul este o monarhie electivă absolută. Funcția de prim-ministru este îndeplinită de secretarul de stat, iar cea de primar de guvernatorul Cetății Vaticanului.

În plus, Vaticanul are propria sa gară, care deservește o cale ferată lungă de 852 de metri, prelungită apoi pe teritoriul italian. Dispune și de un heliport, de propriul său oficiu poștal, de un supermarket, precum și de dreptul de a emite monede și de a tipări timbre poștale.

De asemenea, are singurele bancomate din lume care folosesc limba latină. Vaticanul dispune de propriul său domeniu de Internet (.va), are un ziar oficios, iar postul Radio Vatican are o influență considerabilă. Funcția de poliție este îndeplinită de Gărzile Elvețiene.

Există și numeroase proprietăți ale Vaticanului situate în alte părți ale Romei sau ale Italiei, care beneficiază de statutul de extrateritorialitate. Așa este reședința de vară a papilor, Castel Gandolfo, dar și Colegiul Pio Romeno, pus la dispoziția Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Există și cetățenia Vaticanului, deținută de câteva sute de persoane, în majoritate clerici. Întreg teritoriul Vaticanului a fost înscris în patrimoniul cultural al umanității, pe lista UNESCO, încă din 1984. Vaticanul este singura țară din lume în care latina este limbă oficială.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 11 februarie 2020