Pagina de istorie: Când s-a născut, de fapt, Mihai Eminescu?

eminex.jpg

Image source: 
youtube.com

Ziua oficială de naștere a lui Mihai Eminescu este 15 ianuarie 1850. De câțiva ani, data la care este aniversată nașterea celui care este considerat drept cel mai important poet român a devenit Ziua Culturii Române. Însă, de fapt, nu e deloc sigur că poetul s-a născut în 15 ianuarie. Iar numele lui adevărat era Eminovici și nu Eminescu...

Mihai Eminescu a fost declarat poet național, iar ziua sa oficială de naștere a fost declarată Ziua Culturii Române. Însă, poetul s-a născut cu un alt nume de familie: Eminovici. Iosif Vulcan, fondatorul revistei Familia, i-a schimbat numele în Eminescu, pe motiv că Eminovici nu era suficient de românesc. Ca o curiozitate, revista Familia apărea în Ungaria, la Pesta.

De asemenea, nimeni nu știe când s-a născut, în realitate, Mihai Eminovici. Știm că el provenea dintr-o familie de bănățeni și de transilvăneni, stabilită în Bucovina, pe atunci parte a Imperiului Austriac. Părinții săi proveneau din mica boierime: tatăl său, Gheorghe Eminovici, avea rangul de căminar, iar mama sa, Raluca, era fiica stolnicului Vasile Iurașcu.

În arhivele gimnaziului din Cernăuți, data nașterii lui Mihai Eminovici a fost trecută ziua de 14 decembrie 1849. În registrele Junimii din Iași, adolescentul Mihai Eminovici și-a trecut drept dată a nașterii 20 decembrie 1849. Această dată a fost menționată, mai târziu, de fratele său, ofițerul Matei Eminovici. El a declarat că ar fi văzut într-o psaltire o însemnare a tatălui său, Gheorghe Eminovici, care arăta că data nașterii poetului ar fi fost 20 decembrie 1849.

În schimb, în urma unei cercetări de arhive, Nicolae Giurescu a lansat ipoteza potrivit căreia Mihai Eminovici s-ar fi născut în 15 ianuarie 1850. Această ipoteză a fost susținută și de sora poetului, Aglae. Ea a fost preluată și de criticul literar Titu Maiorescu, în lucrarea sa, ”Eminescu și poeziile lui”.

Datorită prestigiului de care se bucura Titu Maiorescu, în istoria literaturii române a rămas ziua de 15 ianuarie drept dată oficială nașterii a poetului național.

Există o singură dată certă legată de primele zile ale lui Mihai Eminovici: este vorba de certificatul său de botez, din 21 ianuarie 1850. Certificatul este semnat de preotul Ioan Stamate din Botoșani, de nașul copilului, stolnicul Vasile Iurașcu, cel care îi era și bunic matern, precum și de părinții copilului. Dar dincolo de incertitudinile legate de data nașterii poetului Mihai Eminescu, valoarea producțiilor sale literare rămâne o certitudine.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 15 ianuarie 2020