Folclorist moldovean:”Dacă am cunoaște tradițiile și obiceiurile, ar fi mai ușor și în politică”

valeriu_chiperi.jpg

Valeriu Chiper, folclorist moldovean, conducătorul Ansamblului etnofolcloric ”Moștenitorii” de la Chișinău
Image source: 
Facebook/Valeriu Chiper

”Dacă am cunoaște tradițiile și obiceiurile, ar fi mai ușor și în politică. Dacă studiem colindele, studiem atât istoria, cât și limba, felul de a gândi, de a supraviețui pe aceste pământuri. Cunoscând de unde vii și unde merge, este foarte ușor să deduci unele lucruri esențiale ale acestui neam, ale limbii pe care o vorbim”, spune într-un interviu la RFI, folcloristul moldovean, Valeriu Chiper, unionist înflăcărat, conducător al Ansamblului etnofolcloric ”Moștenitorii” de la liceul Mihail Sadoveanu din Chișinău. Folcloristul vine din sudul R.Moldova, de la Cahul, din satul Câșlița-Prut unde tradițiile și obiceiurile sunt la loc de cinste.

În Republica Moldova, Crăciunul, după cum se știe, de mai mulți ani, este sărbătorit atât la 25 decembrie, cât și la 7 ianuarie. Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, sărbătorește Nașterea Domnului pe stil nou, iar Mitropolia Moldovei, care aparţine Patriarhiei Ruse, va serba pe stil vechi.

”Menirea ansamblului ”Moștenitorii” este de a păstra tradițiile, portul popular, de a nu schimba nimic în textele colindelor, cântecelor. Să le păstrăm așa, intacte, cum le-am moștenit din moși-strămoși. Când eram eu copil, așteptam cu mult drag aceste sărbători, pentru că erau sărbătorile întâlnirii cu rudele. Am mai apucat timpul când cetele de flăcăi mergeau prin sat, în număr de 15-20. Cu mult timp înaintea Crăciunului, într-o casa de gospodar, într-o ”hurdughie”, cete de colindători alegeau ”cămărașul”, căpitanul de ceată. Împărțeau satul și fiecare ceată își respecta teritoriul. Mergeau până la mijlocul satului sau una în spatele celeilalte. Trebuiau să aibă grijă să nu se întâlnească. În caz că se întâlneau, avea loc bătaia ritualică între cele două cete”, povestește Valeriu Chiper, maestru în arte.

Folcloristul de la Chișinău ne spune că există totuși localități unde tradițiile au fost revigorate, ”în mod deosebit după semnarea documentului de la Paris, în 2003, privind introducerea în patrimoniul UNESCO a colindului în ceată bărbătească. În 2011, Academia Română și cea din R.Moldova introduc în lista patrimoniului UNESCO acest colind în ceată bărbătească”.

”Trebuie să educăm din școală ce este colindul”

Cât de mult sunt implicați tinerii în promovarea valorilor culturale și dacă, anume colindul tradițional este pus la loc de cinste, l-am întrebat pe Valeriu Chiper, conducătorul artist al Ansamblului ”Moștenitorii”. ”Mulți care nu știu exact ce înseamnă o colindă, zic că textele sunt prea lungi. Trebuie educat acest lucru. Din școală. Ce este colindul? Ce este colindatul? Flăcăii în aceste cete tradiționale învățau ce înseamnă patriotismul, erau inițiați în ale cătăniei. De ce trebuiau păstrate aceste tradiții, obiceiuri”.

Încercăm să întoarcem încetul cu încetul, să aducem flăcăi încoace. Da, este mai greu dar, dacă îi aduci. Eu chiar educ acest lucru aici, în formația de copii, de la cei mai mici, la cei mai mari. Ei sunt responsabili de a organiza, sunt responsabili de a păstra, de a transmite aceste tradiții”.  

Să spunem că, în ajunul Crăciunului, membrii Ansamblului folcloric ,”Moștenitorii”, au obținut premiul mare și premiul I la Festivalul - concurs municipal al datinilor și obiceiurilor de iarnă ,,Să trăiți, să-nfloriți”.

În opinia lui Valeriu Chiper, este bine să fie sărbătorit Crăciunul atât pe stil nou, cât și pe cel vechi, dar să fie păstrate tradițiile. ”Dacă ne ghidăm de calendarul pe stil nou, să mergem pe stil nou, dar dacă, totuși, în multe localități se ține de stilul vechi, să se țină de stil cu toată partea culturală pe care o păstrează satul”.

”Sunt multe localități unde se implică mult diaspora ceea ce este foarte bine. Se implică în activități culturale, contribuie la renovarea edificiilor culturale, astfel la crearea unor adevărate sărbători”, conchide la RFI, conducătorul Ansamblului ”Moștenitorii”, Valeriu Chiper. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu,într-un interviu cu folcloristul moldovean, Valeriu Chiper