Manuscrise din corespondența lui Mircea Eliade scoase la licitație. Ministerul Culturii se opune

mircea_eliade.jpg

Image source: 
Facebook / Historic

Ministerul Culturii cere Casei Historic să oprească licitaţia pentru manuscrisele din corespondența lui Mircea Eliade, programată în data de 16 decembrie a.c. şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Update: Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, că manuscrise ale lui Mircea Eliade care urmau să fie scoase la licitaţie pe 16 decembrie au fost retrase de la vânzare. "Manuscrisele sunt scoase, din când în când, ca şi alte obiecte, licitaţiilor. Academia Română a aflat. Am încercat să luăm legătura cu proprietarii celor mai importante şi mi s-a spus înainte de Adunarea Generală, n-am putut să verific, că au fost retrase şi că nu se va participa la licitaţie decât după o discuţie cu Academia Română. Sau poate nu va mai fi cazul de licitaţie...", a declarat Pop, citat de Agerpres.

 

"Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca", se afirmă într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Ministerul subliniază că, "agentul economic Historic ar fi fost obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanşării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanţă tehnică, fişa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înştiinţarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri".

Potrivit sursei citate, statul român nu poate achiziţiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate.

Artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicații olografe, documente personale care au aparținut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) si Lucian Blaga (1895-1961) urmau a fi scoase la licitatie de casa Historic, în data de 16 decembrie, potrivit unui anunța al casei Historic.

Prețul de pornire pentru "Amurgul gandurilor", caiet manuscris, de Emil Cioran, a fost stabilit la 5.000 de euro. O scrisoare olografă de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade, 1937, are un preț de pornire de 800 de euro, iar "Cum am devenit huligan", de Mihail Sebastian, cu dedicatie, exemplar bibliofil, are un pret de pornire de 400 de euro.

Potrivit site-ului casei Historic, licitația cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei și din partea prietenilor sai, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Topa, Șerban Cioculescu, Perpessicius și multi altii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicații olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este si ea reprezentata, atat de volume cu dedicatii olografe din editii princeps, cat si de corespondenta.

În cazul poetului, filosofului si profesorului universitar Lucian Blaga, atrage atentia in mod deosebit corespondenta sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre aceasta iubire, publicate mai ales dupa 1990, iar acum corespondenta respectiva iese la lumina in piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga insusi, si trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea.