Pagina de istorie: Viața ”picantă” a lui Frank Sinatra

grace_kelly_frank_sinatra_on_the_set_of_high_society_1956.jpg

Grace Kelly și Frank Sinatra în filmul High Society (1956)
Image source: 
Wikipedia

În data de 12 decembrie 1915, venea pe lume cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți și actori americani, Frank Sinatra. A avut o viață plină de picanterii: a obținut premii la care alții doar visează, a devenit prietenul unor președinți americani și, timp de mai mult de cinci decenii, a fost supravegheat de FBI pentru presupuse legături cu Mafia.

Frank Sinatra a venit pe lume în statul New Jersey, într-o familie de imigranți italieni. Mama sa era foarte activă în apărarea drepturilor celor mai săraci. Tatăl său, care ajunsese în Statele Unite ale Americii fără să știe să scrie și să citească, a activat o vreme ca boxeur, apoi a devenit pompier și a avansat până la gradul de căpitan.

Nașterea lui Frank Sinatra a fost una foarte grea și a fost nevoie de intervenția chirurgilor. O legendă spune că unul dintre timpanele bebelușului ar fi fost perforat din greșeală, în timpul intervenției medicale. În ciuda acestui neajuns, Frank Sinatra a dovedit un talent muzical mai puțin obișnuit.

El și-a început cariera muzicală încă din adolescență, în diferite grupuri de cântăreți. Treptat, Frank a început să fie invitat tot mai des la concerte mari sau la emisiuni de radio. Celebritatea și-a construit-o cu perseverență.

În anul 1941, după ce a semnat un contract cu Columbia Records, Frank Sinatra a devenit un cântăreț foarte cunoscut. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, el s-a prezentat la birourile de recrutare ale armatei americane, însă a fost refuzat pe motiv că nu corespundea din punct de vedere fizic. În schimb, a fost invitat și a acceptat să susțină concerte în întreaga lume pentru soldații americani care luptau pe front.

De asemenea, Frank Sinatra a fost invitat să apară tot mai des în filme produse la Hollywood. Succesul obținut ca actor l-a ajutat, de altfel, să își relanseze și cariera muzicală, care intrase într-un con de umbră între 1946 și 1953. Totodată a început să fiet invitat tot mai des să apară în filme și spectacole de televiziune.

A obținut o mulțime de premii Grammy, Emmy, dar și Oscar sau Globul de Aur, pentru prestațiile sale ca actor, vedetă de televiziune sau cântăreț.

Sinatra a activat și în plan politic. De-a lungul anilor, a promovat atât candidați ai Partidului Democrat, cât și ai Partidului Republican, însă a rămas constant un luptător împotriva rasismului și pentru promovarea drepturilor celor săraci. A donat sume importante de bani pentru a sprijini acțiunile caritabile ale Bisericii Catolice. A fost prietenul mai multor președinți americani, printre care Harry Truman, John Kennedy sau Ronald Reagan.

Însă a fost supravegheat constant de FBI, pentru că nașul său de botez era unul dintre șefii mafioți, Willie Moretti, iar printre amicii săi se numărau mafioți celebri precum Lucky Luciano. Frank Sinatra a avut mai multe soții celebre, precum Nancy Sinatra, Ava Gardner, Mia Farrow sau Barbara Marx. A primit Medalia Prezidențială a Libertății, precum și Medalia de Aur a Congresului SUA. Ultimul său concert a avut loc în 1995. A murit în anul 1998, în urma unui infarct.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 12 decembrie 2019