Români celebri care s-au afirmat în Franța: Serge Moscovici

serge_moscovici.jpg

Serge Moscovici (1925-2014)
Image source: 
Wikipedia

Astăzi, 15 noiembrie 2019, se împlinesc 5 ani de la încetarea din viață a lui Serge Moscovici, unul dintre cei mai reputaţi psihologi teoreticieni ai secolului XX, francez de origine română, întemeietor al Școlii de Studii Avansate în Științe Sociale (École des hautes études en sciences sociales) din Paris, al cărei director a fost multă vreme. A fost unul din fondatorii psihologiei sociale ca știință.

S-a născut la 14 iunie 1925 la Brăila. În 1945, a părăsit România şi a ajuns, în 1948, în Franţa, unde a studiat psihologia la Sorbona. Sub coordonarea psihanalistului Daniel Lagache, și-a definitivat lucrarea de doctorat privind reprezentările sociale ale psihoanalizei în societatea franceză în anii '50 (''La psychanalyse, son image et son public: Étude sur la représentation sociale de la psychanalyse'' - 1961).

A fost directorul Laboratorului de Psihologie Socială de la EHESS (Laboratoire de psychologie sociale) și fondator al Laboratorului European de Psihologie Socială de la Casa de Științe Umane din Paris (Laboratoire européen de psychologie sociale à la Maison des sciences de l'homme à Paris) (1976-2006) și primul președinte al Asociației Europene de Psihologie Socială Experimentală între 1974-1980.

Timp de 15 ani (1980-1995) a fost profesor invitat al Noii Şcoli pentru Cercetare Socială din New York.

Moscovici a început cercetarea în domeniul său prin studierea modului în care grupurile reformulează şi distorsionează informaţia pe care o primesc. A explorat, de asemenea, dinamicile deciziilor grupului şi modalitatea de stabilire a consensului. Cele mai cunoscute experimente ale lui Serge Moscovici s-au concentrat pe influenţa minorităţii. În demersul său, Moscovici a scos în evidenţă modul în care un grup minoritar consecvent poate determina membrii unei majorităţi să îşi modifice răspunsurile pe o sarcină de percepţie, chiar şi atunci când minoritatea nu se află extraordinar de bine poziţionată în poziţia socială. Cu aceste rezultate, Moscovici a introdus o nouă şi importantă perspectivă privind cercetarea asupra comportamentului grupului.

Prin cercetările sale Serge Moscovici a îndepărtat paradigmele canonice ale disciplinei, a reînnoit metodele de cercetare şi direcţiile sale şi a creat o tradiţie europeană în psihologia socială a cărei originalitate este recunoscută pretutindeni.

Pentru Moscovici, explicaţia psihosocială trebuie să ia în calcul legătura dintre individ şi colectivitate, dintre subiect şi sistem. Această conceptualizare a făcut ca psihologia socială europeană să devină o alternativă la psihologia socială americană, atât din perspective teoretice cât şi metodologice.

Teoriile de reprezentare socială, teoriile de influenţă socială a minorităţilor şi teoria alegerii colective şi a consensului social sunt contribuţii importante pe care Serge Moscovici le-a propus psihologiei sociale europene.

Sunt unanim recunoscute şi demersurile sale de reinterpretare a reprezentanţilor clasici ai psihologiei mulţimii, precum Le Bon, Tarde, Freud. Prin munca pe care a depus-o s-a reîntors la sursele fondatorilor ştiinţelor sociale, precum Weber, Durkheim, Simmel şi în mod special a psihologiei colective, în protejarea inseparabilităţii psihologiei de social.

În amintirea sa şi a muncii excepționale de cercetare depuse de el, Asociaţia Europeană de Psihologie Socială a instituit Medalia Serge Moscovici, distincţie care recunoaşte meritele unui autor sau autori, pentru contribuția la dezvoltarea cercetării teoretice în psihologia socială.

Munca lui Serge Moscovici a fost recunoscută la nivel internaţional, între 1980-2012 fiind recompensat cu 16 premii onorifice, majoritatea în Europa, dar şi în America Latină, şi alte şase distincţii internaţionale care oferă recunoaştere cercetării sale în domeniu. În 2003 a primit prestigioasa distincţie - Premiul Balzan pentru Psihologie Socială. S-a stins din viaţă la 15 noiembrie 2014, la Paris.

Fiul său, Pierre Moscovici , a fost ministru al afacerilor europene în guvernul Jospin, ministru al economiei și finanțelor în guvernul Ayrault și comisar european pentru afaceri economice începând cu noiembrie 2014.

 

Surse: agerpes.ro, wikipedia.org, http://www2.open.ac.uk, https://moscovici.socialpsychology.org, https://www.balzan.org, https://www.easp.eu