Pagina de istorie: Cum a ajuns Henryk Sienkiewicz o legendă a literaturii istorice

henryk_sienkiewicz.png

Henryk Sienkiewicz, portret de Kazimierz Pochwalski, 1890
Image source: 
Wikipedia

Unul dintre cei mai importanți autori de romane istorice este polonezul Henryk Sienkiewicz. El s-a bucurat de o mare notorietate încă din timpul vieții sale. Mai întâi, a devenit cunoscut în calitate de jurnalist, iar apoi a început să scrie literatură istorică într-o perioadă în care polonezii erau oprimați de trei imperii, iar scriitorul polonez a dorit să le ofere modele mărețe din trecut pentru a-i îmbărbăta.

Henryk Sienkiewicz a venit pe lume în 1846, în regiunea Podlasie, într-un sat aflat pe domeniul bunicilor săi. Atunci când s-a născut cel mai mare autor polonez de romane istorice, patria sa dispăruse de pe harta Europei, împărțită între Rusia, Austria și Prusia.

Tatăl lui Henryk Sienkiewicz era administrator de păduri și era descedent al unuia dintre nobilii din preajma ultimului rege polonez, Stanislaw Augustus. El și-a crescut băiatul în spiritul tradițiilor cavalerești poloneze. Mama sa provenea dintr-o familie care îl dăduse pe capelanul regelui Ioan Cazimir, un episcop de Luck, mai mulți conți și scriitori apreciați.

În ciuda trecutului prestigios al familiei sale, starea averii nu era prea bună. Totuți Henryk a fost trimis să studieze la Varșovia. Nu era interesat atât de studiul propriu-zis, cât de legendele cavalerilor polonezi. Henryk Sienkiewicz a fost nevoit să își întrerupă studiile înainte de bacalaureat, din cauza lipsei banilor.

S-a angajat ca magistru al copiilor unei familii aristocratice și a început să colaboreze la diferite reviste literare. A câștigat bani suficienți pentru a reveni la studii și și-a susținut bacalaureatul un an mai târziu. S-a înscris la Facultatea de Drept, apoi la cea de Medicină și, în cele din urmă, la Filologie. În 1871, și-a întrerupt din nou studiile, pentru a termina primul său roman, publicat în foileton. A continuat să publice în ziare și reviste, iar în 1874 a preluat conducerea revistei Niwa. A devenit unul dintre cei mai apreciați gazetari din Varșovia.

În 1876, a plecat într-o lungă călătorie în America, de unde a trimis cu regularitate corespondențe foarte apreciate. În 1878, s-a întors în Europa, unde a vizitat Parisul, Roma sau Venezia, de unde a continuat să trimită corespondențe. A revenit în Polonia în 1879. A publicat mai multe nuvele, scrise în timpul călătoriilor sale. În 1882, a preluat conducerea ziarului Cuvântul, care a devenit una dintre cele mai citite publicații poloneze.

S-a căsătorit cu fiica unor aristocrați bogați, Maria. Henryk Sienkiewicz a început, în această perioadă, munca la capodopera sa, trilogia Prin foc și sabie, Potopul și Pan Wolodyjowski. Romanele sale s-au bucurat de un succes enorm. Cititorii săi îl considerau drept o legendă vie. Însă, în 1885, soția sa murit din cauza unei boli de plămâni.

Henryk Sienkiewicz a continuat lungile sale călătorii, iar în 1886 a vizitat Bucureștiul. S-a stabilit în Elveția, unde, în 1914, a înființat un comitet pentru ajutorarea victimelor războiului. A murit în Elveția în 1916, fără să fi văzut renașterea Poloniei. În 1924, osemintele sale au fost readuse în patrie.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 15 noiembrie 2019