Profesorul Roger Chartier (Collège de France), Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

roger.jpg

Image source: 
Facebook / Universitatea București

Profesorul francez Roger Chartier, unul dintre cei mai mari specialişti contemporani în istorie culturală, cadru didactic emerit la College de France, a primit distincţia Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti pentru întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică, transmite Agerpres.

"Opera lui Roger Chartier se situează la confluenţa dintre ştiinţele socio-umane, precum istoria, filologia, sociologia, filosofia. Nu întâmplător, Michel de Certeau, Louis Marin, Pierre Bourdieu ori Michel Foucault se regăsesc printre eroii şi coautorii unor studii, interviuri, volume, alături de Roger Chartier; iar această operă a fost în aceiaşi termeni receptată în spaţiul anglo-saxon sau cel sud-american ori în extremul orient", a menţionat, în Laudatio, prof. univ. dr. Laurenţiu Vlad, prorector al Universităţii din Bucureşti.

La rândul său, profesorul Roger Chartier a trecut în revistă parcursul formării sale intelectuale, care coincide cu o istorie a domeniului pe care îl reprezintă. Distinsul universitar francez a amintit, alături de numeroase personalităţi ale istoriografiei internaţionale, numele istoricului român Alexandru Duţu.

"... Cum de mi se întâmplă asta? De ce aceste lucruri şi nu altele? Nu ştiu mai mult decât Figaro, personajul lui Beaumarchais. Coborârea în memorie prezintă întotdeauna riscul de a prelua subiectiv amintirile pentru descrierea obiectivă a ceea ce a fost. Am vrut să evit această capcană revenind la perioadele în care care m-a purtat munca mea de istoric - o meserie pe care generozitatea dvs. de azi o onorează", a spus profesorul Roger Chartier.

Roger Chartier este autor, co-autor sau coordonator a zeci de volume şi sute de articole ştiinţifice în care a insistat asupra practicilor de lectură, a funcţionalităţii şi destinaţiei simbolice a cărţii tipărite, a scriiturii, a ideii de autor.

Multe dintre studiile pe care le-a publicat de-a lungul timpului au fost traduse în arabă, cehă, coreeană, engleză, estoniană, germană, italiană, japoneză, maghiară, olandeză, poloneză, portugheză, română, rusă, suedeză, turcă şi altele.

Pentru meritele sale ştiinţifice incontestabile şi pentru cercetarea inovativă în domeniul istoriei culturale şi al istoriei în general, Roger Chartier a fost onorat cu Legiunea de Onoare în grad de ofiţer (2002).