Un tablou realizat acum 700 de ani, descoperit într-o bucătărie, vândut cu 24 de milioane de euro

cimabue.jpeg

În centrul imaginii tabloul descoperit, încadrat de alte două lucrări ale pictorului italian Cimabue (secolul XIII)
Image source: 
Charles Platiau, REUTERS via France24

Un tablou atribuit pictorului italian Cimabue, realizat acum mai mult de șapte sute de ani, descoperit de curând în bucătăria unei femei care nu avea idee de valoarea acestuia, a fost vândut duminica trecută la licitație cu peste 24 de milioane de euro, relatează France 24.

Proprietara tabloului, o femeie în vârstă din Compiegne, la nord de Paris, îl ținea de mai mulți ani în bucătărie, deasupra plitei, fără să se gândească la faptul că ar avea o mare valoare. La un moment dat, totuși, ea a adus obiectul în atenţia casei de licitaţii Actéon din Compiegne, care l-a trimis pentru expertiză la cabinetul Turquin.

Cu ajutorul tehnicii reflectografiei cu infraroşu a fost pusă în evidenţă o stare de conservare excelentă, a precizat maestrul Eric Turquin, care e estimat că „atribuirea nu este subiect de controversă întrucât este evidentă după compararea cu alte tablouri cunoscute ale acestuia, fiind vorba despre aceeaşi mână”. Liniile punctate, stilul, ornamentele, totul indică identitatea pictorului, potrivit expertului.

„Hristos umilit” este de fapt o icoană realizată în tempera pe bază de ou şi fundal din aur pe o planşă din lemn de plop.

Potrivit casei de licitații, proprietara va primi ”majoritatea sumei obținută în urma licitației”

Cenni di Pepo, numit Cimabue, a trăit între 1272-1302 și este una dintre cele mai mari figuri ale artei pre-reanscentiste. Pictorul florentin a deschis calea pentru alți pictori italieni celebri, cum ar fi Giotto.