500 de ani de la expediția lui Magellan, omul care a schimbat lumea

magellan.png

Corabia Victoria, la bordul căreia Magellan a plecat în celebra sa expediție
Image source: 
Wikimedia

În urmă cu 500 de ani exploratorul portughez Ferdinand Magellan pleca din Spania, la bordul navei Victoria, în ceea ce avea să fie prima călătorie pe mare în jurul lumii din istorie. Deși a fost ucis în Filipine, în al doilea an al expediției, numele lui a rămas pentru totdeauna în istorie, relatează AFP.

”Magellan este pentru noi o inspirație, chiar și acum, după 500 de ani. A fost un pionier, în vremuri în care cei care plecau în zone îndepărtate ale lumii, știau că aveau puține șanse să se mai întoarcă”, spune exploratorul Fabien Cousteau (nepotul celebrului Jacques-Yves Cousteau), care a participat sâmbăta trecută la Lisabona la o Conferință internațională organizată cu prilejul aniversării.

Dar Fabien Cousteau nu este singurul om de știință inspirat de celebrul portughez.

”Călătoria lui Magellan a fost un punct de cotitură al istoriei universale, cel puțin la fel de importantă ca prima expediție în Cosmos sau pe Lună”, spune cercetătorul Alan Stern de la NASA. ”El a fost de fapt protagonistul primului eveniment planetar, la fel cum Yuri Gagarin a fost protagonistul primului eveniment extra-planetar”, adaugă el.

Exploratorul portughez a fost ucis în Filipine, în cel de al doilea an al expediției, care a fost dusă până la capăt de spaniolul Juan Sebastian, după încă un an.

Magellan a rescris aproape toate hărțile și cărțile de geografie ale lumii și este descoperitorul strâmtorii care îi poartă numele, cea care face legătura dintre Atlantic și Pacific.

”Poate că cea mai mare realizare a expediției, și chiar din întreaga istorie a navigației, a fost negocierea și apoi traversarea acestei strâmtori despre care practic nu se știa nimic, existau doar zvonuri despre existența ei”, spune istoricul Laurence Bergreen

Călătoria a transformat radical și pentru totdeauna percepția oamenilor asupra planetei Pământ: ”Nu a fost doar o chestiune de geografie sau antropologie, a avut și o importantă componentă filozofică”, spune Bergreen.

Călătoria a contribuit și la dezvoltarea astronomiei. În timpul traversării strâmtorii, Magellan și echipajul său au descoperit două galaxii, vizibile cu ochiul liber din emisfera sudică. Anumite zone descoperite de astronomi pe suprafața planetei Marte au primit aceleași nume pe care Magellan le dăduse unor zone descoperite de el în America de Sud. Un mare telescop, instalat în Chile, poartă numele celebrului portughez.

 

Traseul expediției. Sursa foto: Wikipedia

În vremea lui Magellan, în Europa se dezvoltase o atracție pentru condimentele exotice, ceea ce a favorizat, în plus față de interesul geografilor, pe exploratori și pe negustori, notează Wikipedia.

Magellan era convins că Molucele (insule cu mirodenii) se găsesc în jumătatea de glob care revenea coroanei Spaniei, în conformitate cu tratatul de la Tordesillas prin care castilienii și portughezii își împărțiseră lumea în 1494.

El credea că poate ajunge prin vest la insulele cu mirodenii, de care se apropiase deja în timpul călătoriei la Malacca din 1511-1512. Înainte de a începe călătoria către insulele Moluce, singurul loc de unde putea obține cuișoare, Magellan a primit scrisori de la unul dintre prietenii personali, portughezul Francisco Serrão⁠(d), care era acolo din 1512.

Acest proiect, de a ajunge prin vest la insulele cu mirodenii, susținut în cele din urmă de Coroana Spaniolă, a fost motorul ocolului Pământului, care nu era în planul inițial.