Franco Zeffirelli a murit

zeffirelli_wikimedia.jpg

Zeffirelli a regizat peste 20 de filme, lucrând cu numeroase staruri hollywoodiene
Zeffirelli a regizat peste 20 de filme, lucrând cu numeroase staruri hollywoodiene
Image source: 
wikimedia commons

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite AFP care citează presa italiană. Regizorul a murit la reşedinţa sa din Roma.

Franco Zeffirelli ”s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni”, anunţă presa italiană care citează surse din familia cineastului.

Zeffirelli a regizat peste 20 de filme, lucrând cu numeroase staruri hollywoodiene, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway și Jon Voight.

Franco Zeffirelli, pe numele său adevărat Gianfranco Corsi Zeffirelli, s-a născut pe 12 februarie 1923, la Florența. A urmat cursurile Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității din Florența. A devenit actor, scenarist, regizor, producător.

Filmele care i-au adus celebritatea sunt: Romeo și Julieta; Frate Soare, soră Lună; Campionul; Traviata; Otello; Hamlet; Jane Eyre; Un ceai cu Mussolini; Trei frați.

A fost nominalizat la premiul Oscar pentru filmele Traviata, Romeo și Julieta; a obținut patru premii David di Donatello, iar în 1999, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, a primit Premiul special pentru contribuția sa în lumea filmului.

A făcut parte din Partidul Forza Italia și a fost membru al Senatului italian în perioada 1994-2001, reprezentând Catania.

De la mentorul său Luchino Visconti, al carui asistent era la începutul carierei sale, a moștenit o anume teatralitate caracterizată prin prețiozitatea decorurilor și costumelor și prin spectaculozitatea interpretării actoricești. Stilul său se potrivește cel mai bine unor ecranizări după dramaturgia clasică, shakespeariană, și după opera lirică.