Pagina de istorie: Soljenițîn, de la căpitan în Armata Roșie, la deținut în Gulag

soljenitin.jpg

Alexandr Soljenițîn la masa de lucru
Image source: 
Facebook / Ruxandra Cesereanu

La 27 mai 1994, scriitorul Aleksandr Soljenițîn, laurat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970, revenea în Rusia, după un exil de 20 de ani. Autor al unor cărți care au descris viața în Rusia în cei mai crunți ani ai comunismului și în închisorile sovietice, el nu a fost, de la început, un opozant al orânduirii socialiste. Aflați ce l-a determinat să își schimbe părerea, din Pagina de istorie de azi.

Aleksandr Isaievici Soljenițîn a fost un romancier și istoric rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor, adică a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Soljenițîn a studiat matematica la Universitatea de Stat din Rostov, începând din 1936. În același timp urma cursuri prin corespondență la Institutul de Filozofie, Literatură și Istorie din Moscova, care la vremea respectivă era puternic ideologizat. Soljenițîn însuși a recunsocut că nu a pus la îndoială ideologia statului sau superioritatea Uniunii Sovietice până nu a ajuns în lagăr.

De fapt, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, Soljenițîn a fost pe front, în calitate de comandant al unei baterii de artilerie. Însă la 9 februarie 1945, căpitanul Soljenițîn este arestat, în urma interceptării corespondenței cu un prieten. După ce a fost achetat, a primit o pedeapsă de opt ani de muncă forțată. Reușește să rămână lângă Moscova într-o șarașka, închisoare specială în care savanții arestați erau puși să facă cercetare în folosul Uniunii Sovietice. În 1950 însă, ajunge în lagăre de reeducare din Karaganda. După eliberare, în 1953, Soljenițîn a trăit în Kazahstan. A început să scrie și să publice, însă scrierile sale, în care arăta adevărata față a istoriei Rusiei, dar și a realităților sovietice, au început să deranjeze sistemul.  În 1970 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură, dar refuză să participe la ceremonia de la Stockholm, de teamă că nu i se va permite să se întoarcă în ţară. Motivaţia juriului Nobel la acordarea Marelui Premiu, în 1974: „Pentru forţa morală cu care a continuat marea tradiţie a literaturii ruse.“

În 1973, la apariţia primului volum din Arhipelagul Gulag, o cutremurătoare frescă a sistemului concentraţionar din URSS, este vehement atacat de presa sovietică. Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de trădare şi exilat. În decembrie 1974 intră în posesia Premiului Nobel. Din 1975 se stabileşte în Statele Unite, unde continuă să scrie. În 1990, după căderea comunismului, îşi recapătă cetăţenia rusă, dar nu se întoarce acasă decât patru ani mai târziu. Soljenițîn moare în 2008, la Moscova.

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie