Pagina de istorie: Călătorii în timp… cu autobuzul

autobuz_3.jpg

Image source: 
Primăria Cluj Napoca

Clujenii învață istorie, în fiecare zi. Nu la școală, ci chiar în stația de autobuz. Aflați mai multe despre proiectul „Călătorii în Istoria României”, din Pagina de istorie de astăzi.

Cei care așteaptă autobuzele, troleibuzele sau chiar tramvaiele în stațiile din Cluj-Napoca, pot avea supriza de a se îmbarca în mijloace de transport în comun…pline de istorie. În fața ochilor călătorilor, se derulează informații și imagini desprinse din istoria României, explică Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

”20 de mijloace de transport în comun (autobuze, troleibuze și tramvaie) au fost decorate în exterior cu autocolante ce cuprind fotografii de epocă și informații esențiale despre câteva dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naționale”, explică Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Cei care folosesc mijloacele de transport în comun vor avea posibilitatea să meargă în „Călătorii în Istoria României”. Acesta este numele campaniei de informare publică și de promovare a valorilor naționale în cadrul Programului „Cluj 100” de celebrare a Centenarului.

Astfel, călătorii pot fi martorii participării strămoșilor lor la Marea Unire de la Alba Iulia, vor vedea cum arată Actele Marii Uniri – „Declarația de independență a poporului român din Transilvania”, din 18 octombrie 1918, „Rezoluția Unirii” , Credenționalul lui Alexandru Borza – fondatorul Grădinii Botanice din Cluj Napoca, dar și acte și imagini despre Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România.  De asemenea, îi vor cunoaște pe membrii Consiliului Dirigent, guvernul interimar ales de Marea Adunare de la Alba Iulia să administreze Transilvania până la unificarea deplină cu România.

Sunt expuse imagini mai puțin cunoscute despre  „Corpul Ardelenilor și Bănățenilor”, cei care au fost supranumiți  „Salvatorii Vienei și Protectorii Cehoslovaciei”.

Alte imagini impresionante îi vor aduce pe călători alături de înaintașii lor în epopeea eroică a „Corpului Voluntarilor Ardeleni, Bănățeni și Bucovineni” din Siberia. Este vorba despre cei peste 6000 de ostași români, care au fost nevoiți să străbată 8000 de kilometri prin Rusia cuprinsă de revoluție, în perioada martie 1918 - 10 mai 1920, când au învins un inamic de zeci de ori mai numeros și condiții geo-climatice foarte grele.

Alte autocolante arătă călătorilor ce au făcut Biserica și Presa pentru Marea Unire de la Alba Iulia și cât de mult datorăm Armatei Române în realizarea Unității Naționale.

Clujenii, și toți călătorii, vor afla informații despre Regii Întregitori Ferdinand și Maria și despre pelerinajul lor în Transilvania, din mai 1919. Alte imagini le vor arăta călătorilor o parte din cei 1 milion de americani care au ovaționat-o în stradă pe Regina Maria, în timpul vizitei sale în SUA, din anul 1926. De asemenea, mica lecție de istorie mobilă mai prezintă și portrete ale câtorva dintre „Părinții fondatori” ai României Mari: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Al. Vaida Voievod, Nicolae Iorga sau Octavian Goga.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 24 mai 2019