Centrul Național al Dansului: Patru proiecte în cadrul Sezonului România-Franța

dans.jpg

Image source: 
Centrul Național al Dansului București

Vava Stefanescu, directoarea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, a fost invitata ediției speciale a emisiunii #Zebra, realizată în studioul RFI delocalizat la sediul Muzeului Național de Artă al României, cu prilejul inaugurării secțiunii românești a Sezonului România-Franța:

Mihaela Dedeoglu: Vava Ștefănescu, am vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre diverse evenimente care au fost organizate în jurul dansului, despre niște rezidențe de creație care s-au întâmplat în Franța. Acum ne întoarcem în România. Dar cu ce fel de proiecte în cadrul sezonului?

Vava Ștefănescu: Mai întâi trebuie să mulțumim celor doi comisari pentru sezonul Franța – România, România – Franța, pentru că au inclus dansul comtemporan într-o dimensiune foarte mare. Centrul Național al Dansului este onorat să aibă o asemenea companie de proiecte. Centrul Național al Dansului, în mod excepțional, are 4 proiecte în cadrul acestui sezon cultural încrucișat. Noi am pornit în această idee pentru că dansul contemporan în România are întotdeauna nevoie de un context care să-l pună în valoare, să îi arate valoarea pe care o are. Era de neratat cooperarea cu Franța. Franța a avut un aport important de-a lungul istoriei dansului actual, nu în sensul colonizării, ci în sensul împuternicirii dansului contemporan în România. Centrul Național al Dansului este un stindard pentru acest domeniu larg. Ne-am bucura dacă și autoritățile ar înțelege mai repede acest lucru pentru că suntem în echivalență. Revenind la idee, noi am căutat acele proiecte, nu de expunere, ci de cooperare în acest sens. Asta este de fructificat într-un asemenea eveniment de lungă durată. Am aflat de curând și asta ne onorează și mai mult, că Franța organizează de aproape 30 de ani aceste sezoane culturale cu parteneri din țări din afara Europei.

Este prima dată când o țară membră a Uniunii Europene e invitată să participe, să creeze această punte. Proiectele noastre sunt de cooperare. Nu ne-am dus neapărat să prezentăm ceva, cu excepția Mădălinei Dan și Agatei Siniarska, care au prezentat Mothers of Steel la Theatre de Vanves, pe 6 aprilie. Asta este în mod excepțional și ne bucură foarte mult pentru că Mădălina Dan este o artistă excepțională cu foarte multe dimensiuni artistice în domeniul creativ și de apropiere de corp și de ce înseamnă corpul. Celelalte proiecte au început deja din decembrie. Este vorba despre „Dezrădăcinați”. Este primul proiect regizoral al actorului Bogdan Zamfir, cu o echipă mixtă de români și francezi. Noi l-am coprodus. S-au întâmplat repetiții la Centrul Național al Dansului și au avut o primă reprezentație la Paris în decembrie. Acum ne pregătim intens pentru 24 și 25 aprilie. Lansăm invitația să vină lumea să îl vadă. E un spectacol zguduitor. Iar proiectul de inimă este cel despre care ai pomenit. E cel despre rezidențe încrucișate, unde Andreea Novac și Simona Deaconescu deja au petrecut un timp în rezidența artistică. Ne pregătim ca la sfârșitul lunii iunie să-l primim pe Christian Ubl și Gilles Clement, un minunat peisagist, un om fascinant. Va ține o conferință care va preîntâmpina spectacolul lui Christian Ubl, care va rămâne în rezidență la noi pentru 10 zile. Rezidența trebuia să fie mai lungă, dar a fost desemnat director la Vive de Sujet la Avignon. Așa că a trebuit să își scurteze sejurul aici. Este încă sub semnul întrebării dacă această a doua parte pe care noi ne-am dorit-o foarte mult și la care am lucrat mai mult de un an de zile va avea loc fără susținerea Ministerului Culturii. Bugetul este mult mai mic decât anul trecut și în ciuda scrisorilor diplomatice și a acordului dintre Ministerul Culturii, Ministerul de Externe și Ministerul de Finanțe pentru organizarea acestor proiecte care sunt foarte importante pentru țară. Sunt la fel de importante ca celelalte lucruri, ca teatrul, muzica, expozițiile. Dansul este poate cel mai important dintre toate. Cine nu mai dansează este pierdut, așa cum zicea Pina Bausch. 

 
Vava Ștefănescu, director Centrul Național al Dansului București despre Sezonul România-Franța