Ambasadorul Luca Niculescu: Nu este om care să nu aibă povestea lui cu Notre-Dame. Va fi un val de solidaritate pentru refacerea catedralei

incendie_1_0.jpg

Incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame de Paris, luni, 15 aprilie 2019.
Image source: 
©Patrick ANIDJAR/AFP

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a văzut catedrala arzând. A fost martorul emoției mute, aseară târziu, pe malurile Senei, în fața edificiului vechi de aproape 9 secole. Diplomatul se așteaptă la un val de solidaritate națională pentru reconstrucția catedralei Notre Dame, pentru că “nu este un om care să nu aibă povestea lui cu Notre-Dame” (AUDIO).

"Am văzut cum catedrala ardea", spune la RFI ambasadorul României La Paris. Luca Niculescu descrie momentul. "Zidurile erau iluminate de flăcări din interior, zidurile și vitraliile. Am văzut mii de oameniv care stăteau și se uitau în tăcere la ce se întâmplă. Am văzut lacrimi în ochii unora. Am văzut cum din cer pica un fel de cenușă".

Diplomatul atrage atenția că zorii au adus vești bune: catedrala rămâne în picioare și va fi reconstruită. "Azi dimineață Franța se trezește cu un sentiment amestecat, pentru că pe de o parte plânge pentru ce s-a întâmplat – emoția este foarte mare și am văzut că emoția este planetară - , pe de altă parte ireparabilul nu s-a produs, adică este în picioare catedrala. Toate mesajele care vin de la autorități sunt de siguranță. Catedrala nu se va prăbuși. Cât de repede va începe reconstrucția. Acum suntem în perioada în care trebuie răcită catedrala, o operațiune care va dura câteva zile, dar catedrala va renaște.

Notre-Dame de Paris este un simbol al creștinătății, este un simbol al Franței, este un simbol al Europei, este un monument al patrimoniului universal. Cred că nu este un om care să nu aibă povestea lui cu Notre-Dame, fie că e vorba pur și simplu de o fotografie în fața catedralei, fie că e vorba despre romanele pe care le-a citit, despre filmele pe care le-a văzut, de opera la care a fost și a ascultat muzica de la Notre-Dame.

Cu siguranță va fi un elan de solidaritate pe măsură. Mă uitam la toate mesajele din această dimineață, și la radio, și la televizor și pe Twitter, toți vorbesc acum despre necesitatea reconstrucției și e probabil să avem și un moment de solidaritate națională, așa cum s-a întâmplat după atentatele teroriste de acum câțiva ani", spune la RFI ambasadorul României în Franța Luca Niculescu.

Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris. Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi

Autorităţile au anunţat că pompierii care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei. O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată. A fost anunţat că orga din catedrală se găseşte în stare bună.

 
Ambasadorul Luca Niculescu despre catedrala Notre-Dame de Paris