Pagina de istorie: Sfântul care s-a luptat cu două dictaturi

papa.jpg

Image source: 
Facebook / Pope Saint John Paul II

În 2 aprilie 2005 se stingea din viață Papa Ioan-Paul al II-lea. Era un Suveran Pontif care experimentase viața grea în două dictaturi și care trecuse prin experiența traumatizantă a Celui de-al Doilea Război Mondial. Tocmai de aceea, una dintre prioritățile pontificatului său a fost promovarea păcii și a dialogului. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost declarat sfânt.

Karol Wojtyla, mai târziu Ioan-Paul al II-lea, s-a născut în Polonia, în Wadowice. Printre strămoșii săi se numărau și români, potrivit scriitorului Nicolae Mareș.

Tatăl lui era militar. Copilul a rămas orfan de mamă la nouă ani, iar tatăl său l-a crescut într-un spirit profund religios. În anul 1938, Karol Wojtyla a devenit student al Facultății de Litere și Filosofie a Universității Jagellone din Cracovia. Însă, un an mai târziu, din cauza războiului și a ocupației naziste, cursurile au fost interzise. Karol a devenit muncitor în Uzinele Chimice Solvay. În clandestinitate, a devenit pasionat de teatrul rapsodic, care avea drept scop păstrarea identității naționale poloneze. Tot în clandestinitate, Karol Wojtyla a început să studieze teologia, sub îndrumarea cardinalului Adam Sapieha.

În anul 1946, Karol Wojtyla a fost hirotonit preot și trimis să studieze la Roma, unde și-a luat doctoratul în Teologie. În 1948, tânărul polonez s-a întors în Polonia, care se confrunta cu dictatura comunistă. A fost numit preot și, în paralel, și-a pregătit și cel de-al doilea doctorat, în Filosofie. În 1954, el a fost numit profesor la Facultatea de Teologie a Universității din Cracovia, iar după desființarea acestei facultăți, a fost transferat la Universitatea din Lublin.

S-a remarcat prin inteligență și curaj, iar în 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia. Karol Wojtyla a devenit, în 1964, arhiepiscop și mitropolit de Cracovia, iar în 1967 a primit purpura de cardinal. El era unul dintre conducătorii polonezilor care refuzau comunismul și ateismul promovat de marxiști.

Nimeni nu se aștepta, în 1978, să fie ales Papă, însă Karol Wojtyla a devenit primul polonez din istorie care a devenit Suveran Pontif. Alegerea sa i-a încurajat pe polonezii și pe toți europenii care luptau pentru libertate, iar prima sa vizită oficială în Polonia s-a transformat într-un marș triumfal care i-a îngrijorat pe liderii sovietici. Aceștia au încurajat, fără succes, mai multe atentate împotriva Papei.

Ioan-Paul al II-lea a vorbit în numele celor oprimați și lipsiți de libertatea de exprimare. Tot el a pledat pentru pace, pentru dialog ecumenic și interreligios. În 1999, Ioan-Paul al II-lea a devenit primul papă care a vizitat o țară majoritar ortodoxă, România.

În 2005, când a murit, era unanim respectat, iar credincioșii au cerut să fie declarat imediat sfânt. Nu s-a întâmplat pe loc, ci, în 2011 a fost beatificat, iar în 2014 a fost sanctificat.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 2 aprilie 2019