Festivalul Filmului Francofon a început la Chișinău

poza_film_francez.jpg

„Au Revoir Là-Haut ”, comedia dramatică care a obținut Premiul César pentru cea mai bună peliculă, va fi proiectată la Chișinău pe 29 martie
Image source: 
www.imdb.com

11 proiecții de filme franceze vor fi prezentate publicului din R.Moldova, până pe 31 martie, în cadrul Festivalului Filmului Francofon. Ceremonia de inaugurare a avut loc, luni, la Centrul Cultural Odeon din capitală.Festivalul este organizat de Alianța Franceză din Moldova cu susținerea Ambasadei Franței la Chișinău și va avea loc atât în capitală, cât și la Tiraspol. Intrarea este liberă. 

Comedie romantică, thriller, dramă, film polițienesc, aventură și desene animate de toate vor fi la Festivalul Filmului Francofon, ajuns la cea de-a 18-ea ediție. Toate filmele vor fi subtitrate în română sau rusă. 

La ceremonia de inaugurare a Festivalului Filmului Francofon, ambasadorul Franței în Republica Moldova, excelența sa, Pascal Le Deunff a menționat că „evenimentul își propune să promoveze limba, cultura și arta franceză”. ”Festivalul de Film Francofon se adaugă numeroaselor evenimente ce sunt organizate în luna martie în întreaga țară de către partenerii francofoniei. Scopul principal este punerea în valoare a limbii, culturii, artei franceze. Alianța Franceză este un partener fidel al Ambasadei Franței, organizând multe dintre aceste evenimente, printre care și festivalul de film”, a subliniat ambasadorul Franței la Chișinău, citat de Agora.

Totodată, directorul-adjunct al Alianței Franceze, Adrian Ciubotaru a menționat că Festivalul de Film Francofon vine să familiarizeze și mai mult cinefilii moldoveni cu filmele franceze. „Publicul este încântat de acest festival ce promovează diversitatea culturală franceză. În Republica Moldova sunt multe persoane care studiază limba franceză și nu au ocazia să vizioneze filmele francofone în cinematografele de la noi, iar acum este un bun prilej”.

Potrivit organizatorilor, „Festivalul Filmului Francofon reprezintă o ocazie, din păcate prea rară în Moldova, de a descoperi noutățile cinematografiei franceze în toata diversitatea și bogăția sa. Această panoramă a cinematografiei franceze îi va face pe spectatori să călătorească în diferite epoci, țări…pasiuni, dragoste sau ură. Vă va face să râdeți, să zâmbiți și să trăiți diferite emoții”, promit organizatorii festivalului.  

Festivalul de Film Francofon va ajunge în vara și în alte orașe din R.Moldova, datorită parteneriatului Cronograf Tur. Printre proiecțiile care urmează a fi rulate în cadrul Festivalului de Film Francofon sunt ”Au Revoir Là-Haut”, ” Jusqu’à la Garde”, ”Climax”, ”Dans les Forêts de Sibérie”, ”Une Vie Violente”, ”Le Fidèle”, „Danser sa Vie”, ”Comme des Garçons ”. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Festivalul Filmului Francofon din R.Moldova