Pagina de istorie: Orașul german care a scăpat de bombardamente pretinzând că e în Elveția

konstanz.jpg

Rheintorturm, sediul fostei primării a orașului Kostanz
Image source: 
Wikipedia

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, multe orașe din Europa trăiau sub amenintarea bombardamentelor. Cele mai înfricoșătoare erau cele petrecute pe timpul nopții. Un oraș din Germania a evitat raidurile aviației aliate pretinzând că este în … Elveția. Cum anume a scăpat de bombardamente și care este acest oraș, aflați din Pagina de istorie.

În 18 martie 1945, 1250 de bombe au lovit Berlinul. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, comunități întregi din Marea Britanie, Germania și din alte părți ale lumii tremurau de frica morții venite din cer: bombele lansate din avioanele care făceau raiduri atât ziua, cât și noaptea. Distrugerile provocate de aceste bombardamente erau imense.

De obicei, în orașe, pe timpul nopții, luminile erau stinse, pentru ca localitățile să nu poată fi reperate cu ușurință, din aer, de avioanele venite să le bombardeze. Însă un oraș din sudul Germaniei a reușit să evite bombardamentele avioanelor aliate. Și asta printr-o combinație fericită dintre geografie și un strop de noroc.

Localitatea Konstantz, cu o istorie de mii de ani, se află pe malul Bodensee al Lacului Constanța (Contstance). A fost locuită din Epoca de Piatră târzie, iar numele său ar proveni din latinescul Constantia. Însă orașul Kostantz are o legătură foarte strânsă cu vecina Elveția, o legătură care a salvat integritatea orașului german în fața bombardamentelor din timpul războiului.

Konstantz din Germania și Kreuzlingen din Elveția sunt două orașe pe care le desparte o linie care, de-a lungul timpului, a fost doar de formă, mai mult decât o graniță reală, care să despartă cetățenii din Germania de cei din Elveția. Astfel că, atunci când aliații zburau pe timp de noapte peste Germania, cu ordinul să bombardeze orașul Konstantz, nu reușeau să îl localizeze, pentru că întreaga localitate își păstra luminile aprinse, inducând în eroare piloții de bombardiere că ar fi vorba despre…un oraș elvețian.

Din fericire, populația a fost scutită de bombardamente. Aceasta, în ciuda faptului că în Konstantz exista o industrie destul de înfloritoare care lucra pentru armata germană, ce producea, de exemplu, piese pentru radarele din submarine sau torpile. Prin faptul că orașul Konstantz a scăpat de bombardamente pretinzând că e în Elveția, localitatea și-a păstrat intactă arhitectura și integritatea portului de la Bodensee.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 18 martie 2019