Pagina de istorie: Matia Corvin, rege la 14 ani

matei_corvin.jpg

Însemnele heraldice ale lui Matei Corvin prezentate în manuscrisul german al cronicarului ungur Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), datat 1490
Image source: 
Wikipedia

În februarie 1443, la Cluj se năștea cel de-al doilea fiu al voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Matia Corvin a fost botezat în biserica romano-catolică Sfântul Mihail de însuși Sigismund de Luxemburg, Rege al Ungariei și împărat al Sfântului Imperiu Romano-German. Matia Corvin a devenit, peste ani, succesor al nașului său de botez.

Matia Corvin provenea, pe linie paternă, dintr-una dintre cele mai importante familii românești din sudul Transilvaniei. Familia tatălui său, Iancu de Hunedoara, deținea domeniul Hunedoarei, unul dintre cele mai bogate din Transilvania. Prin mama sa, Elisabeta Szilagyi, Matia Corvin provenea dintr-una dintre cele mai importante familii din aristocrația maghiară.

Iancu de Hunedoara a devenit comite al Timișoarei, ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, guvernator al Ungariei și căpitan general al armatelor regatului. De asemenea, a fost ultimul conducător de cruciadă. După moartea sa, fiul său, Ladislau de Hunedoara, l-a răpit pe tânărul rege al Ungariei, Ladislau Postumul, și l-a asasinat pe unul dintre cei mai puternici inamici ai tatălui său, contele Ulrich de Cilli. Ladislau de Hunedoara l-a dus la Timișoara pe regele Ladislau Postumul, pe care l-a pus să jure că îl va ierta și îl va numi căpitan general al armatelor regatului. Regele a jurat, însă apoi i-a arestat pe ambii fii ai lui Iancu de Hunedoara. Ladislau de Hunedoara a fost decapitat, iar Matia Corvin a fost aruncat în temniță.

Deciziile regelui au declanșat revolta nobilimii, condusă de unchiul matern al lui Matia Corvin, vicevoievodul Transilvaniei, Mihail Szilagyi. Regele Ladislau Postumul a fugit la Praga, împreună cu prizonierul său, Matia Corvin. Acolo, Ladislau Postumul a murit în condiții neclare.

Dieta Ungariei s-a întrunit la Buda. Pe Dunărea înghețată, nobilii maghiari l-au proclamat pe Matia Corvin drept Rege al Ungariei. Tânărul rege, în vârstă de 14 ani, era încă prizonier la Praga. Regele Boemiei, George Podiebrad, a acceptat să îl elibereze doar în schimbul promisiunii că se va căsători cu fiica sa, Ecaterina. Matia Corvin a promis și s-a ținut de cuvânt. A urcat pe tronul Ungariei și s-a dovedit unul dintre cei mai capabili conducători. A devenit și Rege al Croației. După moartea socrului său, în urma unui război cu Polonia, a devenit și Rege al Boemiei. S-a războit și cu împăratul Frederic de Habsburg, de la care a obținut vaste teritorii în Austria, inclusiv Viena.

Matia Corvin a purtat campanii împotriva Imperiului Otoman în Valahia și Moldova, Serbia și Bosnia. Relațiile sale cu voievozii români Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare au fost fluctuante. El l-a arestat pe Vlad Țepeș, însă apoi a susținut reîntoarcerea sa pe tron. Cu Ștefan cel Mare s-a luptat și a fost înfrânt, însă s-a împăcat. Ștefan cel Mare a devenit vasalul lui Matia Corvin, care i-a dăruit peste 80 de sate în Transilvania. Ștefan cel Mare a devenit, astfel, unul dintre cei mai importanți proprietari feudali din Transilvania.

Matia Corvin a creat și cea mai mare bibliotecă din Europa, după cea de la Vatican. În 1490, când a murit, Ungaria era la apogeu. Matia Corvin domnea asupra unor teritorii care se întindeau de la vest de Viena până în Transilvania și din Silezia până la Marea Adriatică.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 25 februarie 2019