Pagina de istorie: De ce au acoperit comuniștii fresca Ateneului Român cu catifea roșie

ateneu.jpg

Fresca a fost terminată în anul 1939, însă a fost modificată în anul 1940, din ordinul lui Ion Antonescu, care a dorit eliminarea figurii Regelui Carol al II-lea...
Image source: 
Wikipedia

În 14 februarie 1888, la București, erau inaugurat Ateneul Român. Era un proiect controversat, pe motiv că era prea departe de centrul orașului. Proiectul a fost însă realizat datorită sprijinului acordat de Regele Carol I, precum și de marele public. Oamenii au susținut financiar proiectul, prin campania ”Dați un leu pentru Ateneu”.

Construcția Ateneului Român a început în anul 1886, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Acesta era bine cunoscut în România sfârșitului de secol XIX și a proiectat, printre altele, și vechea clădire a Băncii Naționale a României. Construcția Ateneului Român a durat doi ani. Proiectul a fost susținut de Regele Carol I, încântat de clădirea ridicată în apropierea Palatului Regal, dar și de numeroși români. Aceștia au donat sume importante pentru ridicarea clădirii, în cadrul campaniei ”Dați un leu pentru Ateneu”.

Clădirea a fost ridicată în Grădina Episcopiei, deținută pe atunci de familia Văcărescu. Fundația clădirii fusese deja turnată în 1886 și ar fi urmat să servească pentru ridicarea unui manej de cai, care aparținea Societății Equestre Române. Însă Albert Galleron l-a transformat în cea mai frumoasă sală de concerte din România.

Această sală are un diametru de 28,5 metri, o înălțime de 16 metri, 794 de locuri și o acustică impresionantă. Pe dinafară, Ateneul are forma unui templu grecesc, cu opt coloane ionice, replici ale celor din templul Erechteion din Atena. În zid au fost săpate numele unor mari învățați români, precum Timotei Cipariu sau Miron Costin. Sub peristil sunt cinci mozaicuri care îi reprezintă pe cinci mari domnitori români, inclusiv Regele Carol I.

În perioada interbelică, o altă subscripție publică, inițiată de George Enescu, a dus la construirea orgii de concerte. Și tot în perioada interbelică a fost pictată fresca cu scene din istoria românilor, de către artistul Costin Petrescu. Fresca a fost terminată în anul 1939, însă a fost modificată în anul 1940, din ordinul lui Ion Antonescu, care a dorit eliminarea figurii Regelui Carol al II-lea.

În perioada comunistă, fresca a fost acoperită cu catifea roșie, pentru a ascunde rolul monarhiei în istoria românilor. Tot în perioada interbelică, aleile Grădinii Ateneului erau străjuite de busturile unor mari oameni politici și de cultură români. În timpul comunismului, aceste busturi au fost îndepărtate. Din anul 2007, Ateneul Român a fost inclus pe lista Patrimoniului European.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 14 februarie 2019