Pagina de istorie: Star Wars, filmul care face istorie de 40 de ani

star_wars.jpg

Image source: 
rfi.fr

Anul acesta s-au împlinit 40 de ani de la lansarea primului film din seria Star Wars. În acest sfârșit de săptămână a avut premiera ultimul film din această serie, cel cu numărul opt, episodul numit Ultimul Jedi. Cum a ajuns acest film să facă istorie, aflați din Pagina de istorie de astăzi.

În 1977, începea epopeea uneia dintre cele mai iubite serii de filme științifico-fantastice din lume: Star Wars, care, la scurt timp după lansarea sa, a devenit un fenomen de cultură pop. Inițial, a fost o trilogie, iar filmele au fost lansate la câte trei ani distanță. La șaisprezece ani după difuzarea ultimului film din trilogie, a fost difuzat primul film dintr-o nouă trilogie a cărei acțiune se petrece înaintea celei dintâi, tot la distanță de trei ani. Chiar și modul neobișnuit de a spune o poveste, nu neapărat în ordine cronologică, face parte din farmecul Războiului stelelor, sunt de părere fanii împătimiți.

Seria de filme Războiul stelelor a dat naștere unor întregi industrii adiacente, de la cărți, serii de televiziune, desene animate, jocuri video, benzi desenate, dar și o întreagă modă vestimentară.

Când creatorul filmului, George Lucas a încept să scrie scenariul, primul personaj a fost Darth Vader. În 1975, George Lucas a început filmările la Războiul stelelor în Tunisia, iar în 25 mai 1977 Star Wars a fost lansat pe marile ecrane. A devenit, instantaneu, unul dintre cele mai mari succese de casă. Vânzările de bilete în cinematografe au înregistrat, la vremea respectivă, un record istoric.

Primul film din serie, numit, la început, simplu, Războiul stelelor și devenit ulterior Episodul IV: O nouă speranță” a câștigat 6 premii Oscar. Dat fiind succesul filmului, Lucas a mai realizat două părți, una în anul 1980 – „Imperiul contraatacă” film care a obținut și el un premiu Oscar, și „Întoarcerea lui Jedi”, în 1983.

Apoi, timp de 16 ani, George Lucas nu a mai creat nici un film Star Wars. A așteptat ca tehnologia să avanseze îndeajuns de mult ca să se potrivească cu viziunea lui. În 1999 a lansat a doua trilogie. În 2015, Trezirea Forței, al șaptelea film din seria Star Wars a fost produs de Lucasfilm şi compania  Disney.

Ultimul film din seria inițială Star Wars, The Last Jedi, a ajuns în cinematografe pe 15 decembrie 2017, iar în 2019 este așteptat Războiul stelelor – Episodul IX.

Însă ce a făcut din Războiul stelelor un film atât de iubit de cinefili? Să fie povestea clasică a luptei dintre bine și rău, duse într-un război intergalactic sau personajele seriei, în care chiar și roboții au carisma lor?

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 18 decembrie 2017
1215

Facebook comments