Umor marca Igor Cobileanski, în două proiecții speciale la București

Regizorul Igor Cobileanski se întâlnește cu spectatorii din Capitală, sâmbătă, 12 octombrie, cu prilejul a două proiecții speciale ale celui mai nou film al său, „La limita de jos a cerului”, lansat de curând în cinematografe.

La Casa de Cultură a Studenților din București, Igor Cobileanski, actrița Ela Ionescu, producătorul Alex Teodorescu și dezvoltatorul proiectului, Oana Kelemen (Saga Film), se vor întâlni cu tinerii basarabeni din Capitală, după proiecția filmului „La limita de jos a cerului”, programată de la ora 18.00 și organizată în colaborare cu Federația Organizațiilor de Basarabeni din România – FAB România. Intrarea este liberă.

De la ora 19.00, vor fi proiectate la Sala Union a Cinematecii Române, în cadrul seriei de evenimente KINObservator, cele trei scurtmetraje care au avut milioane de vizualizări pe YouTube și i-au adus lui Igor Cobileanski câteva premii, „Când se stinge lumina”, „Saşa, Grişa şi Ion” şi „Plictis (şi inspiraţie)”, urmate de filmul „La limita de jos a cerului”. După proiecție, invitații vor răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A.

 „La limita de jos a cerului” mai poate fi văzut la Cinemateca Union duminică, 13 octombrie, de la ora 19.30, marți, 15 octombrie, de la ora 17.00, și joi, 17 octombrie, de la 17.30.  Pe 14 și 17 octombrie, va rula la Caffe Cinema Patria, de la 11.00 și 14.00.

Filmul este povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă...

La limita de jos a cerului” a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia (11 – 20 octombrie), în secțiunea The World Today, care adună filme ce dezbat dileme actuale, și Festivalul Internațional de Film „Molodist” de la Kiev (19 – 27 octombrie), într-o secțiune care adună cele mai bune filme produse în regiune – Film Across the Borders. Al doilea ca importanță din spațiul răsăritean, după cel de la Moscova, festivalul a ajuns la a 43-a ediție și va avea loc între 19 și 27 octombrie.

Premiera mondială a filmului a avut loc în această vară, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West.

În distribuție apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău,  Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriță de teatru din București, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu.  Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor, Mihaela Popescu.  

 „La limita de jos a cerului” a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

***

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de Regie şi Film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare („Murind pentru Madrid”, „Răsăritul Bălţilor”, „Legendele Tipovei”, în intervalul 1999 - 2000).

În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, „Când se stinge lumina”, unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat „Saşa, Grişa şi Ion” (2006) şi Plictis (şi inspiraţie)” (2007), selectate la numeroase festivaluri internaţionale și premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. „Plictis (şi inspiraţie)” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune „Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Teaser 1: http://www.youtube.com/watch?v=p8TkIDmSqqo

Teaser 2 : http://www.youtube.com/watch?v=6QljubAErF8

Trailer oficial: http://www.youtube.com/watch?v=UTiqbPKmEXs

***

Facebook: https://www.facebook.com/limitacerului

Site: www.sagafilm.ro/limitacerului

Produs de: Saga Film

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Programului MEDIA al Uniunii Europene și Netherlands Production Platform, 8Cent East Market Warsaw, Les Arcs

Co-finanţatori: Starcom Mediavest Group, Zenith Media, Initiative Media, Mindshare, Mediaedge, Media Direction, Raiffeisen Bank, Romaqua Group, Spoon Media, Optimedia, Violet Advertising