Dramaturg moldovean: Paul Goma merită Premiul Nobel pentru Literatură 2013

Cunoscutul scriitor disident român de sorginte basarabeană, Paul Goma a fost propus recent la Premiul Nobel pentru Literatura 2013 de Uniunea Scriitorilor din R.Moldova. Dosarul lui Paul Goma urmează să ajungă în aceste zile la Academia Suedeză.Este pentru prima dată când un scriitor basarabean este propus pentru acest premiu.

Dramaturgul Dumitru Crudu, membru al Uniunii Scriitorilor din R.Moldova spune la RFI că decizia a fost luată tocmai pentru că Paul Goma este cel mai important scriitor basarabean din toate timpurile, "este un simbol al rezistenţei noastre în perioada comunistă". Dumitru Crudu e de părere că Paul Goma merită cu adevărat Premiu Nobel pentru Literatură, pentru că "nu doar a denunţat infernul comunist, dar este un înnoitor al prozei est-europene". "Paul Goma este un scriitor de talie europeană, romanele lui fiiind traduse în mai multe limbi. Paul Goma nu are concurenţă", mai spune dramaturgul moldovean.

Deşi Consiliul Uniunii Scriitorilor l-a propus pe Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură, scriitorul basarabean, solicitat de Publika tv, a declarat că nu ştie nimic despre decizia scriitorilor moldoveni.

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice ţară care, potrivit lui Alfred Nobel, a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistică". Academia Suedeză decide cine, dacă este cazul, ia acest premiu în fiecare an. Mii de cereri sunt trimise anual şi doar cincizeci de propuneri sunt admise, după care sunt examinate de către Comitetul Nobel.

În R.Moldova sunt puţini dintre cei care cunosc romanele lui Paul Goma. Generaţiile mai în vârstă ţin minte pentru ce a luptat şi ce a scris desidentul român. "Nu se învaţă în şcoală, nu e cunoscut. Ar trebui studiat.Tinerii trebuie să-l citească pe Paul Goma pentru că este un scriitor de valoare", conchide poetul şi dramaturgul moldovean, Dumitru Crudu.  

Printre volumele publicate de Paul Goma sunt "Basarabia", "Săptămâna roşie: 28 iunie – 3 iulie sau Basarabia şi Evreii", "Jurnale", "Din Calidor".

În octombrie 2010, când Paul Goma făcea 75 de ani, la Chişinău au fost organizate mai multe evenimente culturale. Acestea s-au desfăşurat însă în lipsa omagiatului. Paul Goma şi-a dorit atunci să fie prezent, dar a fost dezamăgit, indignat şi supărat pe autorităţile de la Chişinău pentru că nu au depus eforturi pentru a acorda cetăţenia R.Moldova întregii familii.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935, în satul Mana, comuna Vatici, judeţul Orhei. Este cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste supranumit "Soljeniţîn-ul României" şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori postbelici.O dată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România şi ulterior a plecat la Paris.
Aici Paul Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a lui Nicolae Ceauşescu.