Bulevardele de centură şi Călătorie de nuntă

modiano.jpg

Bulevardele de centură şi Călătorie de nuntă

Reîncepe campania-concurs "Carte la RFI". Săptămâna asta vă propunem să descoperiţi două titluri de Patrick Modiano: "Călătorie de nuntă" şi "Bulevardele de centură".

Bulevardele de centură

Traducere din limba franceză de Livia Storescu

În Bulevardele de centură (1972), naratorul, Serge Alexandre, se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viaţa lui în adolescenţă şi care încercase să-l omoare, împingîndu-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decît atît, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu. Oare totul s-a petrecut doar în închipuirea tînărului? Va reuşi el să-şi salveze părintele, un evreu deloc îngrijorat de riscurile la care se expune, de legăturile pe care le are?

Păşisem îndărăt de-a lungul vremii ca să te regăsesc şi să merg pe urmele tale. În ce an eram? În ce epocă? În care viaţă? Prin ce minune te cunoscusem cînd nu-mi erai încă tată? De ce mă necăjisem atîta cînd un cîntăreţ spunea o «poveste evreiască», într-un cabaret care mirosea a lipan şi a piele argăsită, în faţa unor clienţi ciudaţi? De ce voisem, aşa de curînd, să mă socot fiul tău?” (Patrick Modiano)

Eroii lui Modiano lasă în urmă constrîngerile mediului lor social. Ei se află într-o eternă căutare a identităţii şi evoluează la jumătatea drumului dintre două lumi, între întuneric şi lumină, viaţă publică şi destinul la care visează.” (Libération)

Călătorie de nuntă

Traducere din limba franceză de Elena‑Brânduşa Steiciuc

Călătorie de nuntă (1990) se construieşte în jurul căutării identităţii şi a reconstituirii memoriei, două dintre temele majore ale operei lui Modiano. Ajungînd la Milano, Jean B., un realizator de documentare în vîrstă de patruzeci de ani, află pe neaşteptate că o femeie s-a sinucis chiar în hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descoperă că i-a cunoscut nu numai pe femeie, ci şi pe soţul ei cu douăzeci de ani în urmă şi misterul destinului lor ajunge să-l obsedeze. Hotărăşte să meargă pe urmele acestei perechi care, în timpul războiului, fusese nevoită să se refugieze întruna din faţa ocupanţilor nazişti. Astfel, scoate treptat la iveală o viaţă secretă, plină de îndoieli şi incertitudini, petrecută din ascunzătoare în ascunzătoare. Deconstrucţia cronologică a biografiei personajelor, la care Modiano excelează, lasă cititorului plăcerea de a reface parcursul liniar al existenţei lor.

La drept vorbind, nu mi s-a părut niciodată că scriu romane, ci că visez crîmpeie de realitate pe care încerc apoi să le potrivesc într-o carte.” (Patrick Modiano)

Un autor care dă farmec unei lumi dezvrăjite, care face să încolţească flori pe ruine.” (Paris Match)

Călătorie de nuntă este o căutare, o enigmă şi o lamentaţie, dar poate, mai presus de toate, este o meditaţie asupra ispitelor şi capcanelor memoriei. Modiano evocă o lume atît de delicată şi de eliptică, atît de încărcată de nesiguranţă. ” (The Independent)

Patrick Modiano s-a născut la Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care s-a stins din viaţă la doar zece ani; şocul morţii sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegînd să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, La Place de l’étoile (1968), dublu premiată. A publicat pînă acum peste 20 de romane – între care Villa Triste (1975), Remise de peine (1988), Un cirque passe (1992), La Petite Bijou (2001), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014) –, volume autobiografice sau de eseuri, piese de teatru, scenarii de film şi cărţi pentru copii. Dintre cele mai importante distincţii primite amintim: Prix Goncourt (1978, pentru Rue des Boutiques Obscures) şi Premiul Nobel pentru Literatură (2014).

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cărţile "Bulevardele de centură" şi "Călătorie de nuntă".
 
Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.
 

Câştigători:

  • Lapusan Raul-Bogdan

  • Călinescu Mioara

  • Radu Cirligeanu