Concurs: "Lila", de Marilynne Robinson

Lila, fără adăpost și singură, după ani de cutreierat ținuturile rurale din America devastată de Marea Criză, intră într-o biserică dintr-un orășel din Iowa pentru a se feri de ploaie. Prin această alegere va aprinde o poveste de dragoste și o controversă care-i vor schimba viața: în scurt timp devine soția unui pastor, John Ames, și începe o nouă existență cu o dimensiune spirituală care-i fusese necunoscută până atunci.

Concurs Carte la RFI - Editura Litera

Concurs: Adaugă un comentariu în modulul de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Lila", de Marilynne Robinson, volum apărut la Editura Litera. Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni până vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant. La concursul "Carte la RFI" nu se poate câștiga decât o singură dată la fiecare 6 luni.

Neglijată de cea care-o adusese pe lume, Lila a fost salvată de Doll, o tânără vagaboandă care i-a oferit o copilărie plină de lipsuri. Și-au clădit o viață împreună, trăind de azi pe mâine, și, în ciuda micilor incidente și a momentelor de disperare, existența lor a fost presărată cu momente de bucurie și iubire. Ajunsă în Galaad, Lila se străduiește să reconcilieze experiența greutăților și a familiei improvizate cu viziunea creștină a soțului ei, care, în mod paradoxal, îi judecă pe cei pe care ea îi iubește.

Marilynne Robinson, una dintre cele mai iubite și mai apreciate autoare ale Americii, se întoarce în orașul Galaad pentru a relata povestea de neuitat a unei copilării trăite la marginea societății, în frică, venerație și uimire.

Lila este o carte cu adevărat minunată: proză de o mare frumusețe, poveste încântătoare; și admirabilă din punct de vedere moral. După ce o citești, lumea pare mai uluitoare, mai plină de uimire și de mister, ca și cum tocmai te-ai fi îndrăgostit. Aș vrea să-i pot convinge pe toți cei care cumpără vreodată o carte să o citească pe aceasta.” Spectator

„O capodoperă. Lila este o creație splendidă.” Publishers Weekly

„Scriitura lui Marilynne Robinson este atât de pătrunzătoare, încât poate să ne schimbe complet modul de a citi.” Chicago Sun-Times

 

Marilynne Robinson este o romancieră și eseistă americană. S‑a născut în 1943 în Sandpoint, Idaho și a absolvit Magna cum laude, în 1966, cursurile Pembroke College, fostul colegiu pentru fete de la Brown University. Are un doctorat în engleză obținut la University of Washington în 1977.

Robinson a scris patru romane, Housekeeping (1980), Galaad (Gilead, 2004), Acasă (Home, 2008) și Lila (2014), toate foarte bine primite de critica de specialitate. Romanul său de debut, Housekeeping, a primit PEN/Hemingway Award și a fost finalist la Premiul Pulitzer, Galaad a obținut Premiul Pulitzer și National Book Critics Circle Award, Acasă a câștigat Premiul Orange și a fost finalist la National Book Award, iar Lila a obținut National Book Critics Circle Award și a fost finalist la National Book Award.

A scris numeroase articole și eseuri, publicate în Harper’s Magazine, The Paris Review și The New York Review of Books. Romanele lui Marilynne Robinson tratează teme precum viața rurală și credința, iar articolele sale ating subiecte diverse, cum ar fi relația dintre religie și știință, poluarea nucleară și politica americană contemporană.

În noiembrie 2015, The New York Review of Books a publicat o conversație în două părți între președintele Barack Obama și Marilynne Robinson despre istoria americană și despre rolul credinței în societate.

Din creația lui Marilynne Robinson, la Editura Litera a mai apărut romanul Acasă.

Câştigători:

  • Ionuţ Ologu

  • Petraru Bianca