Consilier general USR: Experimentul de 100 de milioane de euro va fi un eșec

Primarul general Gabriela Firea vrea să majoreze capitalul celor 20 de firme proaspăt înființate de municipalitate până la 420 milioane lei, potrivit unor proiecte de hotărâre ce vor fi discutate joi de Consiliul General al Municipiului București. Practic, Primăria taie bani de la majoritatea proiectelor de investitii din Capitală ca să aibă cu ce să plătească salarii pentru miile de oameni care vor fi angajați. Alte sume vor fi cheltuite cu dotarea sediului, plata chiriei. Bogdan Stroe, consilier general din partea USR, prevede un eșec usturător și costisitor.

Bogdan Stroe: Impresia mea este că suntem cu toții cobaii unui nou experiment pe care doamna Firea îl face în București. Prevăd că și acest experiment va fi un eșec, iar peste un an vom fi tot aici, în același stadiu, dar cu cel puțin 100 de milioane de euro mai puțin, bani care, joi, sunt propuși să se aloce acestor firme. Banii se iau de la proiectele de investiții din București. Practi se renunță la aproape orice investiție. Acești bani sunt alocați acestor firme, care nu știm cum îi vor gestiona. Din proiectele de hotărâri vedem că o bună parte din ei sunt alocați pentru salarii. Din organigramele acestor firme sunt previzionați câteva mii de angajați, cel puțin 5.000, poate spre 8.000. Impresia mea este că nu vom avea rezultate concrete, cel puțin în viitorul previzibil.

Reporter: Ce ar trebui să facă cele 20 de firme? Care este obiectul lor de activitate?

Bogdan Stroe: Asistăm la crearea unei primării paralele. Toate direcțiile din primărie sunt duplicate prin aceste firme. De exemplu, este o firmă pentru siguranță și ordine care prevede angajarea a 2.000 de oameni. Presupun că duplică Poliția Locală din București. Sunt firme care se vor ocupa de toate aspectele de care se ocupă Primăria, de la iluminat public, parcări, consolidări de clădiri. De un an de zile sunt consilier. Problema Primăriei, pe care o văd din interior, este că aparatul administrativ nu reușește să facă proiecte și să le implementeze. Vedem proiecte care stagnează de ani de zile, așa cum este o reabilitare de linie de tramvai care durează de mai mult de 7 ani pe Bulevardul Liviu Rebreanu, sau o licitație aparent simplă pentru cumpărarea de autobuze sau tramvaie. Toate orașele din această lume cumpără autobuze și tramvaie. Am alocat buget în luna martie. Suntem la sfârșitul lui septembrie și aceste licitații nu sunt încă în derulare. Cauza acestei probleme, în opinia mea, este politizarea aparatului administrativ, care nu este de ieri, de azi. Se întâmplă de zeci de ani și a dus la deprofesionalizarea acestui aparat. Aceste firme nu sunt soluția. Ele pornesc politizate din start. Vedem administratori care sunt numiți pe criterii politice. Avem o fostă consilieră a doamnei Firea, Speranța NU INTELEG NUMELE (2:44-2:45) la Compania pentru Dezvoltare Durabilă sau cumnata domnului Negoiță la o companie de servicii IT din sectorul 3. Startul acestor firme este pe același calapod, politizare. În opinia mea nu vor putea duce la rezultate concrete pentru bucureșteni.

Reporter: Reamintiți-ne dacă primarul Firea prezenta vreun studiu de impact sau vreo analiză cost-beneficiu atunci când a cerut înființarea firmelor.

Bogdan Stroe: Nu avem niciun fel de studii care să ne dovedească că acest mod de abordare ar fi viabil și orice om rațional, chiar dacă ar fi o metodă revoluționară, în ipoteza că ar fi o ideea foarte bună, nu ar delega toate serviciile Primăriei prin acest sistem. Ar începe cu unul, două exemple care să îi dovedească viabilitatea și apoi ar extinde acest sistem. Dar să faci 20 de firme, să duplici activitatea Primăriei prin aceste firme este un experiment, care, în opinia mea, va fi un eșec. Vom pierde acești bani, îi vom irosi. Probabilitatea să avem niște rezultate este foarte mică.

Reporter: Cum veți vota dumneavoastră personal sau s-a luat o decizie la USR?

Bogdan Stroe: Vom avea o discuție în grupul consilierilor. În principiu, noi ne-am opus de la început înființării acestor firme. Am și contestat în justiție hotărârile prin care se înființează pentru că nu s-au luat cu majoritatea legală de două treimi.

Reporter: În ce stadiu se află această contestație?

Bogdan Stroe: Procesul este în curs. Nu avem o decizie nici în primă instanță. La ședința trecută de consiliu s-a aprobat din nou o normă internă prin care se vor delega serviciile publice ale Primăriei direct acestor firme, fără niciun fel de licitație. Am sesizat Consiliul Concurenței pentru că nu mi se pare normal ca pur și simplu să aloci bani și contracte unor entități fără a da oportunitatea și altora să liciteze pentru aceste servicii.

Reporter: Opoziția din Consiliu poate bloca propunerile PSD – ALDE?

Bogdan Stroe: PSD – ALDE are o majoritate fragilă. Este ajutat de multe ori și de PMP. Nu putem bloca aceste decizii. În cazul deciziilor care se iau cu două treimi avem o posibilitate, dar Primăria, de mai multe ori a dat o interpretare a legii prin care nu a aplicat această prevedere de a lua hotărâri cu două treimi în cazul deciziilor care implică patrimoniul.

 
Ascultă: Bogdan Stroe, consilier general din partea USR