Reconstrucția Houston-ului a început. Mărturii din comunitatea românească

houston.jpg

Houston, oraș greu încercat de trecerea uraganului Harvey. Bilanțul victimelor a ajuns la 50.
Image source: 
REUTERS/Adrees Latif

A început, în Texas-ul lovit de uraganul Harvey, perioada de refacere și reconstrucție care se anunță lungă și anevoioasă.  Trezoreria federală a deblocat un fond de urgență de 7,8 miliarde de dolari, pe care președintele Trump - care a vizitat sâmbătă încă o dată zone sinistrate - l-a descris ca pe un "aconto" pentru pierderi care se vor cifra, conform unor estimări provizorii și parțiale, la peste 40 de miliarde.  Guvernatorul statal, Greg Abbott, cita ieri o sumă de peste patru ori mai mare.

197.000 de locuinte au suferit avarii, și 12.600 au fost complet distruse. 457.000 de persoane au completat, până acum, formulare de asistență federală. 

În comitatul Harris  în care se afla Houston-ul - al patrulea oraș ca populație al Americii - 17.000 de persoane s-au aflat în sistemul de adăposturi temporare deschise de municipalitate.   

Situația este și mai dramatică la sud-vestul metropolei, în bazinul râului Brazos, și în special la nord și nord-est, în localități precum Cosb - unde continuă incendiul de la combinatul chimic al concernului francez Arkema-Beaumont (oraș-fantomă, părăsit de cei care au putut pleca) și Port Arthur, ale cărui rafinării rămân în bătaia apelor, ceea ce poate afecta grav aprovizionarea cu benzină la nivel statal și chiar național.

În Houston-ul care-și revine extrem de lent la normal se află, ca întotdeauna în mijlocul comunității românești care numără 6-7.000 de suflete, preotul Mirel Tudose.  Biserica unde păstorește, Sfânta Maria Magdalena, a scăpat ca prin miracol de furia apelor.Sursa foto: Constantin Platon

70 de școli sunt avariate, iar în alte 40  nu s-a putut încă pătrunde pentru că rămân inundate.  Până la 20.000 din cei 218.000 de elevi ai sistemului public houstonian vor trebui relocalizați. Localități precum Rockport și Fulton rămân parțial în întuneric, fără curent electric. La fel și unele zone, din ce în ce mai limitate, din Houston, unde unele cartiere, precum cel în care locuiește geologul Constantin Platon, rămân, și vor mai rămâne o vreme, parțial inundate.