Ce se știe despre atacul de la metroul din Sankt Petersburg

metro3-in-st-petersburg.jpg

Metroul de la Sankt Petersburg, considerat unul dintre cele mai elegante din lume, este împărţit pe cinci magistrale, care au în total 67 de staţii dotate la intrare cu camere de supraveghere, detectoare de metale și senzori de explozibili.
Image source: 
Saint-Petersburg.com

14 morți și 51 de răniți -  acesta este bilanțul atacului cu bombă produs ieri după - amiază la metroul din Sankt Petersburg. Președintele rus Vladimir Putin a depus aseară târziu un buchet de flori la locul tragediei, în memoria celor care şi-au pierdut viața. Ministrul Sănătății se află de asemenea în orașul de pe Neva, unde sunt spitalizați răniții, câțiva în stare critică.

Între timp, autoritățile au redeschis metroul, iar echipe de polițiști și câini patrulează în toate cele  67 de staţii traversate  zilnic de cel puţin două milioane de persoane. Este neclar în acest moment cum a pătruns atacatorul la metrou cu o geantă cu explozibil, dat fiind faptul că la intrări sunt amplasate detectoare de metale, camere de supraveghere și senzori de explozibili, după cum ne-a spus corespondentul RFI și al TVR în Federația Rusă, Liviu Iurea.

Liviu Iurea: Începând de astăzi, următoarele trei zile, în Sankt Petersbug sunt decretate zile de doliu. Nu a revendicat nimeni atacul terorist de ieri dimineață din metroul din Sankt Petersburg, însă organele de anchetă au dat în urmărire trei persoane. Aseară s-au tot vehiculat în presa din Rusia mai multe fotografii, imagini surprinse de camerele de supraveghere. O fotografie înfățișa o persoană mai în vârstă, cu barbă, îmbrăcată în veșminte specifice religioșilor islamiști. Până la urmă s-a dovedit că era un simplu pasager care s-a și dus singur la poliție după ce a văzut că a devenit atât de mediatizat și a dat toate detaliile de care a fost nevoie. Sunt tot felul de spoziții, de ipoteze vehiculate, citând surse din cadrul organelor de anchetă, cum că atentatul ar fi fost pus la cale de un terorist sinuncigaș. Alte surse spun că este prematur. Într-adevăr, în epicentrul deflagrației a fost găsit cadavrul unei persoane presupus orginare din Asia Centrală. Se vorbește și despre Kazahstan și despre Kîrgîzstan. Însă, ancheta este în desfășurare și nu avem mai multe informații oficiale care să ne ducă pe o pistă care să ne determine să știm cine a pus la cale actul terorist de ieri.

Reporter: Am văzut că autoritățile ruse au redeschis metroul în această dimineață și că se circulă pe toate magistralele metroului din Sankt Petersburg. Cu siguranță există dezbateri aprinse despre de ce s-a produs acest atentat la Sankt Petersburg și cum a fost posibil.

Liviu Iurea: Sankt Petersburg a fost ferit de atentate teroriste, mai ales în metrou. Făcusem un calcul aseară. Un atac terorist, o explozie la un metrou din Moscova nu s-a mai întâmplat de șapte ani și cinci zile. Poate nu a fost întâmplător să se întâmple la Sankt Petersburg mai ales că ieri a fost acolo și Vladimir Putin. A avut o serie de întâlniri. A avut discuții și cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Dacă a fost cineva să gândească și să organizeze intenționat la Sankt Petersburg, probabil că a vrut să demonstreze că se poate întâmpla indiferent de serviciile de securitate care se iau în timpul vizitei unui șef de stat. Mesajul este clar. Toți sunt expuși, indiferent de măsurile de securitate care se iau, fie el și Președintele Vladimir Putin, care se afla în acea perioadă la Sankt Petersburg. Evident, liderul de la Kremlin nu circulă cu metroul, dar știm că atunci când șeful statului vine într-un oraș, cu câteva săptămâni înainte se iau oarecare măsuri de securitate.

Reporter: Dar nu există măsuri de securitate speciale la metrou? Înțeleg că s-a intrat cu o valiză care avea explozibil.

Liviu Iurea: Ba da, sunt. Teoretic, aceste măsuri de securitate ar trebui să fie și la Sankt Petersburg. În Moscova, de un an și jumătate, toate intrările din metrou sunt dotate cu detectoare de metal, sunt camere de supraveghere. Este și personal specializat care stă la intrare și dacă văd o persoană suspectă, mai ales cu bagaje mari, acea persoană este legitimată, identificată, iar dacă este nevoie, bagajele sunt scanate suplimentar.  Așa ar trebui să fie și la Sankt Petersburg. Mai este și o altă explicație. Mulți spuneau că de obicei acele detectoare de metal nu funcționează tot timpul, mai ales în orele de vârf. Dacă ceva piuie, cei care supraveghează sunt obligați să tragă lumea pe dreapta și atunci se formează și mai mare coada la intrare. Atunci, pentru a se evita cozi la intrarea la metrou se merge aleatoriu. Se oprește o persoană sau nu în funcție de cum i se pare personalului specializat dacă acea persoană este sau nu suspectă. Probabil că așa a funcționat și ieri. Dar o geantă cu un dispozitiv explozibil, teoretic, ar trebui să fie detectată de acele aparate amplasate la intrarea în metrou. Sunt și senzori de explozibili. Ar trebui să țiuie și alte dispozitive amplasate în metrou. De ieri după amiază și în metroul moscovit și în cel de la Sankt Petersburg circulă patrule de poliție cu câini special antrenați. Dar este o măsură tardivă.

Reporter: Președintele Vladimir Putin a fost ieri să aprindă o lumânare la locul deflagrației.

Liviu Iurea: Da, a fost aseară în jurul orei unsprezece. A depus un buchet de flori și a aprins o lumânare la stația de metrou Piața Sennaia. Exact în același moment presa a început să vehiculeze idee că la originea atentatului ar fi fost un terorist sinucigaș. Dar informațiile oficiale nu confirmă, deocamdată, acest lucru.

Reporter: Ne-ai spus că sunt 51 de răniți. Despre starea lor ce ști? Rămân în spital?

Liviu Iurea: Ministrul Sănătății, Skvortsova, a plecat de aseară la Sankt Petersburg și coordonează toate operațiunile de salvare și de monitorizare a celor care sunt în spital. Mai sunt câțiva în stare critică.

Ascultă AICI explicațiile oferite de Liiu Iurea, corespondent RFI și TVR în Federația Rusă
2747

Facebook comments