TVR așteaptă sprijin. Ce se întâmplă cu Eurovision, EURO 2016, Olimpiada de la Rio?

irina-radu.jpg

Irina Radu
Sursa imaginii: 
profit.ro

Televiziunea publică trebuie să plătească European Broadcasting Union cel puțin 10 milioane de euro, datoriile acumulate în ultimii opt ani. EBU nu așteaptă toți banii până vineri, spune la RFI Irina Radu, fost șef interimar al TVR, și membru în Consiliul de Administrație al instituției, dar e nevoie de un semn de bună credință. Participarea României la Eurovision 2016 e pusă în pericol. Mai mult, TVR avertizează că urmează, anul acesta, competiții majore pe care o televiziune îngropată în datorii și subfinanțată nu le va putea oferi publicului.

Reporter: De ce este important pentru România să participe la Eurovision?

Irina Radu: Nu pot să vă spun ca la carte. Asta ar însemna un răspuns foarte profesionsit, bazat pe un sondaj de opinie la nivel național. Eu vă pot răspunde legat de impactul pe care l-a avut, de fiecare dată, participarea nostră la acest eveniment. A trezit foarte mult interes. Audiența pe care o face în fiecare an este una dintre cele mai mari pe televiziune, raportat la performanțele televizunii publice, dar și pe online. Anul trecut a fost un boom pe online pentru vizionarea Eurovision-ului. Este important pentru noi. Audiența TVR1 a fost de șase ori mai mare. Acest lucru arată interesul, fapul că lumea dorește să vadă Eurovision-ul și să participăm la acest eveniment.

Reporter: Datorii istorice la EBU de 10 mil. Euro. Trebuie achitată toată suma, sau se poate obține o eșalonare?

Irina Radu: Suma este mult mai mare. Formularea noastră a fost „peste 10 milioane”. În acel moment nu am avut OK-ul pentru a da suma. Practica este de a da un reper. Dumneavoastră ați formulat la început, că s-a aflat acum trei zile. Nu s-a aflat acum trei zile. Eu încerc să transmit mesaje disperate la parlament, guvern, ministerul de finanțe, de cel puțin șase luni. Nu puteam anticipa această măsură a European Broadcasting Union, nu știam cât de duri vor fi, până la urmă. Ei, așteptând un răspuns și așteptând, în toate aceste luni, ca oficialitățile române să ia măsuri vis-a-vis de TVR, probabil au ajuns la capătul răbdării. Dacă ei pierd acești bani din cauza României și a TVR, aceaști bani trebuie acoperiți prin contribuția celorlalte țări membre. Nicio televiziune, din nicio țară nu vrea să plătească bani în plus pentru că TVR nu poate să își plătească datoriile.

Reporter: Credeți că există o soluție în timp util? Concursul este în mai puțin de o lună.

Irina Radu: Răspunsul pe care vi-l dau este subiectiv, este o intuiție de-a mea rezultată din faptul că am menținut legătura cu directorul general de la EBU și cu alți oficiali implicați. Cred că o sumă mult mai mică decât au cerut, dar o dovadă de bună credință, un răspuns scris pe care ei îl așteaptă de la statul român, ar fi un mare pas. Cred că i-a întristat indiferența cu care au fost tratate apelurile lor. Dacă noi între noi, în țară, ne mai ignorăm, deși nu e bine, pe plan european, ei nu se așteptau la un non-răspuns. Așteptau ceva, orice. Că vom avea grijă de TVR, îi vom ajuta. Un semn că ai primit o scrisoare. Deocamdată acest semn nu a venit. Noi rugăm autoritățile, pe toate căile, să le răspundă pentru ca România să poată fi parte. Deja am cheltuit peste 130.000 de euro. Am făcut o selecție națională, am plătit taxa de participare din timp. Am dat dovadă de un alt comportament financiar, tocmai pentru a securiza participarea la concurs.

Reporter: Spuneați că ar trebui să ajungă la EBU o scrisoare de bună credinţă măcar. Cine să o semneze?

Irina Radu: Cineva de la Ministerul Finanțelor sau cineva din partea guvernului, prin Ministerul Culturii. Ei așteaptă un semn. Semnele mele de bună credință și comportamentul meu financiar i-a mulțumit și au fost încântați. Au spus că se poate lucra, se poate repara, dar nu voi putea face niciodată nimic singură. Au spus pe față că vor să vadă că (oficialitățile) vor să ajute. Au fost în România în octombrie și au avut întâlniri la Ministerul Finațelor, la care am fost prezentă. Atunci era alt guvern, dar discuțiile și scrisorile au continuat și cu noua garnitură.

Reporter: Poate că Executivul găsește un răspuns. Premierul Cioloș părea preocupat...

Irina Radu: Eu cred că va găsi, având în vedere anvergura europeană a domniei sale și faptul că înțelege altfel lucrurile. Cred că se va întâmpla ceva. Nu cred că EBU a cerut banii în patru zile. Ei au diferite stiluri de a aborda lucrurile. Cred că vor să vadă că suntem interesați și că ne pare rău că am ajuns în această situație.

Reporter: Ce se întâmplă cu Euro 2016? Se va vedea la TVR?

Irina Radu: Încă nu știm. Nu îmi place să dau răspunsuri nesigure. Ce pot să vă spun este că tot ce am putut face până acum a fost să convingem partenerii să nu vândă drepturile, în speranța că se va întâmpla ceva bun la noi. Încercăm să găsim o soluție, inclusiv prin vinderea în avans a spațiilor de publicitate. Nu vă pot spune mai mult pentru că sunt chestiuni comerciale.

Reporter: Există un termen limită în privința achiziționării acestei competiții?

Irina Radu: Termenul limită a trecut de mult. Avantajul nostru vis-a-vis de parteneri este că ei doresc, nu doar în România, ci în toate țările în care au vândut licența, ca acest campionat să se vadă în cât mai multe case. Cum noi avem cea mai mare acoperire, ar fi și pentru ei un avantaj să lucreze cu noi.

Reporter: Reamintesc cele două candidaturi pentru funcţia de preşedinte director general al TVR, care au fost respinse de Parlament, George Orbean și Monica Ghiurco. Pare să fie un blocaj în Consiliul de Administrație, dar şi în Parlament. Cât mai poate funcționa TVR în situația neclară de acum?

Irina Radu: Vă dau un răspuns foarte trist. În septembrie, când am preluat conducerea, eu nu am crezut că voi rezista două luni și că în noiembrie voi putea da salariile. Nu știm cât poate să reziste, poate să reziste mai mult decât ne așteptăm. Dar nu acesta este răspunsul. Cred că situația TVR trebuie rezolvată dincolo de acest Consiliu de Administrație. Consiliile vin și trec, niciunul nu stă un mandat plin. Cred că schimbările trebuie făcute la nivel legislativ, la nivelul taxei TV, la nivelul disciplinei comportamentului financiar al TVR. Acestea sunt problemele. Nu pot să vă spun ce o să se întâmple cu Consiliul. Influența politică este mult prea mare. Orice gest este asociat politic. După mai mult de 20 de ani de televiziune și de condus mai multe televiziuni, orice fac se spune că este politic. Noroc că am simțul umorului dezvoltat și trec peste aceste lucruri.

Reporter: Aceasta este realitatea. În Parlament lucrurile par să fie blocate de tabere. Nimeni nu își dorește, să modifice legislația. Ce facem? Așteptăm toamna și alegerile generale, când ar putea să se schimbe, din nou, Consiliul de Administrație?

Irina Radu: Este o întrebare perfectă, pe care și eu am adresat-o Parlamentului. Și eu și dumneavoastră așteptăm răspunsul de acolo.

Reporter: Între timp ce se întâmplă? TVR funcționează din inerție. Am văzut că ieri, angajații erau în curte.

Irina Radu: Angajații au fost scoși în curte. Am văzut, cu toții, multe lucruri de-a lungul meseriei noastre. Să știți că TVR a funcționat și funcționează și acum datorită oamenilor de bun simț și foarte muncitori. Din 2500 de oameni, nu toată lumea este leneșă, așa cum se zice. Există oameni care țin cu demnitate această barcă. În ciuda tuturor represaliilor la adresa TVR, aceasta își menține un loc onorabil. Este obligată să facă ceea ce alte televiziuni comerciale nu fac. Cred că TVR rezistă, în primul rând, datorită celor buni de acolo, nu datorită Parlamentului. De la Parlament am avea nevoie de ajutor ca să fim foarte buni. Probail că nu se dorește asta. Îmi asum ceea ce spun.

Reporter: Ultima chestiune, taxa TV. V-o doriți majorată. Ea stagnează de ani buni. O taxă mai mare înseamnă un plus pentru telespectatori?

Irina Radu: Este obligatoriu ca o taxă mai mare să însemne un plus pentru telespectatori. Eu, în aceste șapte luni, nu am cerut niciodată doar creșterea taxei. Tot timpul am subliniat că solicităm creșterea taxei, dovedind că putem să ne comportăm altfel și să avem altfel de rezultate. Trebui să avem un bun simțt profesional și politic. Nu poți să ceri bani fără să dai socoteală cum îi cheltui. Chiar dacă unii mă atacă, eu știu cum se conduce o instituție, iar una fără bani nu poate fi condusă normal. Știu cum se lucrează rău și acolo pot îndrepta. De aceea am candidat. Dar asta nu contează. Contează că în aceste șapte luni, cea mai grea perioadă a TVR, nu au fost probleme mari, conflicte, minunății în presă. Se poate. Dacă nu ar fi fost acele procese cu salariații, o cheltuială neașteptată, anul 2015 s-ar fi terminat cu plus contabil. Este foarte important după atâția ani de găuri infinite. Am dovedit că se poate.

 
Irina Radu, membru în Consiliul de Administrație al TVR, intervivată de Magda Prelipceanu