Analist: Congresul PSD, „preponderent de imagine”

Congresul PSD a ales echipa lui Dragnea. Președintele formațiunii Liviu Dragnea va fi secondat de favoritul său, Valeriu Zgonea și de 14 vicepreşedinţii, patru femei și zece bărbați.

Câștigătorii funcțiilor de vicepreședinți sunt: Gabriela Firea, Lia Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Doina Pană, Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuţ Vulpescu, Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose, Viorel Ştefan, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase şi Mihai Chirică.Majoritatea luptelor care s-au dat pentru cele 15 funcţii puse în joc au fost cu final aşteptat. Singurul care a reuşit să producă o "surpriză" a fost liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut, la limită, o funcţie de vicepreşedinte, deşi era sprijinit de liderii partidului.

Practic, după cum explică la RFI comentatorul politic Ioan Bogdan Lefter, bilanțul zilei se reduce la confirmarea instalării depline a lui Liviu Dragnea la conducerea partidului, după scrutinul general prin rândurile membrilor social-democrați din urmă cu o săptămână, și aparența de mare reformă pe care dorea s-o impună cu noutățile congresului.

Altfel, Congresul PSD a fost extrem de liniştit.

Momentele cheie au fost schimburile de replici ironice şi de priviri dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta, relansarea unei dezbateri despre eticheta de partid comunist care a culminat cu ieşirea liderului tinerilor social-democraţi şi criticile lui Ion Iliescu.

“Despărțirea de trecut” a fost unul dintre cele mai superficiale moment ale reuniunii, potrivit comentatorului Ioan Bogdan Lefter, pentru că "acuzația de comunism, de perpetuare a unor reziduuri ale comunismului, a unor comportamente de tip comunist nu se rezolvă prin ținerea unui moment de reculegere pentru victimele fostului regim. La atât s-a redus lepădarea de comunism a PSD-ului. În realitate este nevoie de schimbări de substanță. În comportamentul acestui partid s-a perpetuat un anumit mod de a ținti mereu către acapararea puterii nu doar cu mijloace democratice ci și cu malversațiuni, tendința de a se identifica partidul cu statul – aici de lucru și nu se rezolvă asta în câteva secunde de reculegere pe care liderul le solicită unei săli cu 4000 de oameni".

Ascultă opiniile analistului Ioan Bogdan Lefter (AUDIO) despre momentele “Victor, te tăiem de la Facebook” și intervenția neanunțată a lui Ion Iliescu despre intelectuali şi politica de cumetrie din partid.

 

 
Ioan Bogdan Lefter în dialog cu Magda Prelipceanu