Credință și speranță în epicentrul pandemiei - interviu cu preotul-paroh Chesarie Bertea din New York

preot.jpg

Preotul paroh Chesarie Bertea din New York
Image source: 
Radu Tudor / RFI România

Preotul Chesarie Bertea este protoiereu al Protopopiatului Atlantic, și  din 2013  paroh al bisericii Sfânta Maria din Elmhurst, New York, aparținătoare de Episcopia Ortodoxă Română din America. Absolvent de teologie, istorie și drept la Sibiu, el a predat istoria românilor sau teologia la Baia Mare, Caransebeș și Constanța, și a fost  vicar al Episcopiilor de Caransebeș și apoi Tomis. Părintele Bertea se află în America din 2009. El a slujit și la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Atlanta, statul Georgia.

La vreme de tristețe și molimă, spune ieromonahul, biserica este aproape de oameni, implicată în cotidianul celor în suferință cu ajutor material și îmbărbătare spirituală.   La Sfânta Maria, aflată în epicentrul epidemiei, și în celelalte 14 biserici pe care le are în grijă ca protopop, s-au constituit comitete de voluntari care asistă medical, social și legal pe cei loviți de coronavirus și de consecințele sale. Tineri aduc alimente bolnavilor și bătrînilor izolați, surori medicale sunt disponibile, învingându-și oboseala turelor de spital, să intervină la domiciliu în caz de urgență.

"Absolut toți, de la medici la ultimul voluntar, ca să spun așa, sunt oameni foarte credincioși.  Oamenii care simt pe D-zeu, doar aceștia se apropie de bolnavi, trec dincolo de frica de a se îmbolnăvi, și ajută uman. Cred că simțământul lor este dat de Evanghelie, de rânduiala Bisericii, pe care o au și o simt", ne-a spus protopopul Chesarie Bertea, care de peste două săptămâni este obligat să țină slujbele în spațiul virtual, departe de enoriași.  Apropierea o menține însă, cu toate riscurile, asistând telefonic sau în persoană când este solicitat.  

E o prezență dătătoare de speranță în aceste clipe de teamă și disperare.

"În cadrul comunității noastre sunt medici și cercetători de la cele mai mari universități americane. Toți mi-au spus, D-zeu va rândui, și avem nădejde că va rândui, să descoperim medicamentele și ceea ce trebuie ca să facem față acestui virus", declară pentru RFI România preotul paroh Chesarie Bertea.

Ascultă interviul integral: