Iulian Fota, la RFI: Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak

Iulian Fota.jpg

Iulian Fota, la RFI: Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak
Iulian Fota, la RFI: Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak
Image source: 
Facebook/Iulian Fota

Analistul Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, spune la RFI că „miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak”. În opinia sa, cele 22 de rachete balistice lansate azi noapte asupra bazelor aeriene al-Asad și Erbil, din nordul și vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, „nu este o escaladare a situației”. Iulian Fota mai spune că „în momentul ăsta niciuna din tabere nu are interesul să escaladeze confruntarea militară” și atrage atenția că ce s-a întâmplat azi noapte este „în primul rând un gest de agresiune al Iranului față de Irak”.

Iulian Fota: În primul rând e un gest de agresiune al Iranului față de Irak. Nu cred că Iranul a avut autorizarea sau aprobarea autorităților legitime ale Irakului să întreprindă un astfel de atac. După dreptul internațional, folosirea forței militare în felul ăsta de către o țară împotriva altei țări poate fi considerată agresiune militară și chiar motiv de război. Încep cu acest aspect pentru că mă tem că nimeni nu îl va discuta. În al doilea rând este un gest simbolic de consum intern. Probabil că au vrut să marcheze și momentul înmormântării generalului Soleimani și au vrut să ofere  și un motiv de satisfacție populației. Ați văzut, totuși, valul de emoție pe care eliminarea generalului Soleimani l-a creat în Irak. Altfel, în ecuația iraniano-americană nu cred că schimbă foarte mult datele problemei. Nu este o escaladare. Cred că gestul ăsta este în logica recentă a mesajelor diplomatice pe care Iranul le-a dat în special prin comunicarea cu Uniunea Europeană, prin care au spus că nu vor escaladarea acestei situații. Cred că trebuiau și ei să răspundă, mai ales pentru așteptările interne ale populației iranieine, dar este un gest calculat, măsurat. Până la urmă nu avem niciun fel de pierderi. Sistemele de protecție americane sunt foarte eficiente. Au dat alarma din timp. Soldații s-au adăpostit în buncăre. Nimeni nu a murit. Cred că e o situație ideală într-un astfel de context.

Reporter: În opinia dumneavoastră, este punctul culminant al crizei sau ne așteptăm la mai rău în continuare?

Iulian Fota: La mai rău din punct de vedere militar nu mă aștept. În momentul ăsta niciuna din tabere nu are interesul să escaladeze confruntarea militară. Dar la mai rău ne putem aștepta din punctul de vedere al confruntării politice și geopolitice. Eu cred că Iranul este deja angajat într-un tip de război împotriva SUA, ceea ce noi denumin războiul politic. Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak, lucru pe care, de altfel, cred că l-au reafirmat astăzi, dacă nu mă înșel, printr-o declarație. Iranienii vor să îi vadă pe americani plecați din Irak și asta ar fi mare lor răzbunarea și victorie. O pot obține, în anumite condiții, prin mijloace nemilitare. Ăsta este războiul politic, să îți obții obectivele propuse fără să folosești forța militară.

Reporter: Mulți ar putea spune că este, de fapt, o confruntare în David și Goliat. Care este evaluarea dvs?

Iulian Fota: În termeni militari probabil că ne-am putea apropia de această evaluare, dar dacă punem toate resursele de putere și ținem cont de faptul că distanța din America până în Iran e destul de mare,  iar americanilor nu le-ar fi ușor să ducă un război la o distanță atât de mare împotriva Iranului, cred că relația este mult mai echilibrată, chiar dacă Iranul, militar, stă mai prost decât Statele Unite. Iranul are și el resursele de putere, toți acești proxi pe care îi are prin Orientul Mijlociu, influența ideologică și religioasă pe linie șiită, faptul că este o țară mare, 80 de milioane de locuitori, o țară care are tradiție, o funcționare coerentă în interior din punct de vedere administrativ. Nu cred că e chiar o confruntare între David și Goliat. Relația este destul de echilibrată și americanii ar avea suficiente dificultăți din punct de vedere militar dacă s-ar angaja în ceva masiv.

Reporter: Donald Trump a reacționat, deocamdată, doar pe Twitter, spunând că totul este ok. Anunță o declarație în zorii americani. Ce decizie va lua administrația de la Washington? Corespondentul nostru din America ne spune că acolo, din cauza demisiilor în serie din ultima vreme, 7 dintre ele doar la Pentagon în ultimele câteva săptămâni, expertiza pare să fie destul de săracă la vârful Administrației. În plus, stilul decizional capricios și imprevizibil al șefului Casei Albe, care guvernează prin instinct și improvizație, îngrijorează de asemenea. Ce credeți?

Iulian Fota: Elementele enumerate de dumneavoastră sunt toate de luat în calcul. Toate au greutatea și importanța lor. Nu cred că Donald Trump va veni astăzi sau în perioada următoarelor zile cu o decizie definitivă. Va sta să vadă, în primul rând, cum evoluează situația cu Iranul și ce mai are și Iranul de gând. În al doilea rând, un element extrem de important este că va aștepta să vadă reacția opiniei publice americane și modul în care societatea americană se raportează la această tensiune sporită în Orientul Mijlociu. E an electoral. Are o campaniei electorală de dus. Vrea să câștige al doilea mandat. Democrații deja contestă, nu neapărat nevoia de a răspunde Iranului, cât, mai ales, modul în care America a răspuns Iranului prin eliminarea unui lider militar și politic iranian extrem de important. Cred că nu se va grăbi. O decizie pripită îl poate costa realegerea, iar domnul Trump, în ciuda anumitor extravaganțe, înțelege foarte bine lucrurile astea. De asta spun că și Iran și Washington par să fie interesate să tempereze un pic situația, pentru ca fiecare să își poată extrage din situația proprie lecțiile învățate și diferitele consecințe pentru a vedea ce e mai bine de făcut în perioada următoare.

Reporter: Unde este capul limpede, mai degrabă la Washington sau la Teheran?

Iulian Fota: Sincer, dacă era un cap limpede și colo și colo nu ajungeam în această situație. În primul rând, e clar că Iranul a făcut o greșeală de evaluare. Cred că iranienii au presupus prea devreme și prea mult că americanii sunt slabi și vor să plece din Orient, așa cum arătau anumite semnale. Au crezut că au spațiu de manevră și au împins jocul lor mult prea departe, atacând ambasada americană de la Bagdad. Aceea cred că a fost greșeala fatală. America are o întreagă memorie, de la Saigon încoace, a ambasadelor americane supuse amenințărilor. Pe de altă parte, e o discuție care va continua vis-a-vis de contextul electoral. Imediat au început paralele cu acțiuni anterioare ale lui Clinton când era în impeachment. E o chestie care din punct de vedere analitic nu poate fi exclusă sau evitată. Unde cred eu că există luciditate? În mod clar există luciditate la nivelul establishment-ului de securitate american. Acolo mă aștept să fie elementul de echilibru. Cred că există luciditate și în zona aliaților europeni, care arătând o anumită reținere sau o anumită poziționare favorabilă unei atitudini mai critice vis-a-vis de această folosire a forței în Orientul Mijlociu, poate avea un rol moderator asupra Statelor Unite.

Reporter: Acum că spuneți de aliații europeni, am văzut că Angela Merkel merge să se întâlnească cu Vladimir Putin. Era o întâlnire programată înainte de aceste lovituri. Uniunea Europeană are o voce cam timidă în această criză sau cel puțin așa pare până în acest moment…

Iulian Fota: Uniunea Europeană are structuri noi. Eu cred că structurile astea încă nu s-au rodat, că încă nu s-a lămurit modul în care se coordonează Comisia cu președinția. Văd că prima voce care s-a exprimat a fost cea a președintelui Consiliului European. Pe de altă parte, ținând cont de importanța geopolitică, să ne aducem aminte de Georgia sau Ucraina, nu Uniunea Europeană a fost cea care s-a exprimat, și care a contat, ci statele membre. După părerea mea, în continuare, când e vorba de o situație geopolitică complicată, va conta foarte mult ce are Franța de spus, ce are Germania de spus, ce vrea Marea Britanie și mai puțin ce vrea Uniunea Europeană, unde mai intrăm și noi, ăștia mai mititeii, care mai avem și noi poate ceva de spus sau câte vreun interes. În continuare cred că e foarte important de urmărit, în primul rând, realația triunghiulară Statele Unite – Rusia – China și în al doilea rând ce au celelalte state de spus. Când ai competiție geopolitică de mare putere, ceea ce contează este, în primul rând, vocea națională și ulterior contează peisajul multilateral.

Reporter: Marea Britanie condamnă atacurile cu rachete lansate de Iran asupra bazelor militare care adăpostesc trupe din cadrul coaliției internaționale conduse de Statele Unite în Irak. Acolo sunt inclusiv militari britanici, a spus ministrul de externe Dominic Raab, care  a solicitat Iranului „să nu repete aceste necugetate și periculoase atacuri. Cerem, în schimb, să se adopte măsuri urgente de deescaladare.”, a mai spus oficialul britanic.

Iulian Fota: Eu cred că, totuși, Iranul acționează logic și încearcă și el să fie rațional. Dacă am merge pe logica ultimelor evenimente, Iranul nu are niciun interes în acest moment să pună în pericol sau să amenințe niciuna dintre țările Uniunii Europene. Matrea Britanie, dincolo de relația specială cu Statele Unite, este o țară europeană și încă e membră în UE. Așa îmi explic că primul mesaj bun cu Teheran a venit pe linia comunicărilor cu Uniunea Europeană. Ministrul de externe al Iranului a comunicta Uniunii Europene că Iranul nu este dispus la o escaladarea. Cred că asta a fosta cum două zile. Dacă eu înțeleg și citesc bine intențiile Teheranului, nu cred că în momentul ăsta Iranul va întreprinde ceva care să constituie un cost, o amenințare, un risc pentru vreun stat european, mai ales pentru cele importante precum Marea Britanie, Franța sau Germania, tocmai pentru ca la nivelul comunității internaționale să rămână o zonă de relație diplomatică, unde niște negocieri, niște mesaje să poată fi transmise.

Reporter: Sunt și militari germani, peste 100, staționați la Erbil, unde, de asemenea, au fost lansate tiruri de rachete în această noapte. Ultima întrebare, Iulian Fota. În opinia dumneavoastră, nu cumva, Donald Trump i-a zgândărit pe iranieni? A cântărit bine decizia de a ordona uciderea lui Qassem Soleimani?

Iulian Fota: Nu. Dimpotrivă, cred că Donald Trump a tot răbdat anul trecut tot felul de afronturi venite dinspre Iran pentru că și-a dorit începerea unor negocieri directe între Casa Albă și conducerea iraniană pentru a debloca situația. Mie mi s-a părut anul trecut, când a fost reuniunea ONU de la New York, că domnul Trump a fost la limita obedienței în a obține o întâlnire directă cu președintele Iranului. Aduceți-vă aminte când Iranul a atacat Arabia Saudită, adevărat că prin interpuși, spre surprinderea multora, Statele Unite nu au avut niciun fel de reacție dincolo de protestul diplomatic și atitudinea poalitică pe crae au adoptat-o. Retragerea din Siria, iarăși, nu se poate să nu îi fi mulțumit pe iranieni văzându-i pe americani că își reduc prezența militară în Siria. Cred că o serie întreagă de gesturi de bunăvoință făcute de americani au fost interpretate ca slăbiciune de către iranieni, care au presupus că au spațiu de manevră. Iranienii au împins lucrurile prea departe și în momentul în care au ajuns să pună în pericol ambasada de la Bagdad, domnul Trump a pus piciorul în prag. Că a pus piciorul în prag printr-o măsură atât de drastică este de discutat. Dar nu aș acredita ideea complotului domnului Trump doar pentru a obține un plus de vizibilitate pe plan intern.

 

Ascultă analiza lui Iulian Fota