Vor mai circula bărcile cu motor pe rezerva de apă a Clujului?

petitie_tarnita.jpg

Petiție pentru stoparea poluării lacului Tarnița, sursa de apă a clujenilor
Sursa imaginii: 
https://campaniamea.declic.ro

Se poate circula cu barca cu motor pe lacul de acumulare de la Tarnița sau nu? Aceasta e întrebarea zilei la Cluj, unde prefectul județului a cerut Hidroelectrica, cea care administrează hidrocentrala și lacul, să facă un regulament de navigare. De ce este acest subiect în atenția publică aflăm de la corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean. Lacul Tarnița se află într-o arie protejată din munții Apuseni la distanță relativ mică de Cluj Napoca. Este o atracție turistică pentru clujeni. 
Problema navigabilității este importantă și delicată pentru că clujenii beau apă și din acest lac de acumulare, iar în ultima vreme au apărut din ce în ce mai des fotografii cu bărci cu motor pe Tarnița, chiar și cu un hidroavion.

Ce spune legea? 

Legislația este contradictorie. 
O Hotărâre de Guvern din 2008 spune că lacul este navigabil fără apreciza însă ce fel de ambarcațiuni pot să fie folosite.
O altă HG din 2003 spune că activitățile de agrement nautic nu se pot desfășura în zonele protejate. Lacul Tarnița a fost încadrat în zona ariilor protejate de interes județean încă din 1995.

Intervenția Prefecturii Cluj, necesară pentru a lămuri situația

Prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș, le-a ”forțat” mâna celor de la Hidroelectrica Cluj, care au elaborat un regulament care interzice navigabilitatea pe lacul Tarnița. Propunerea de regulament a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej și mai apoi spre publicare în Monitorul Oficial. În regulament se arată că  va fi permis accesul numai cu ambarcațiunile cu motor aparținând autorităților statului. Persoanele private vor avea acces pe lac numai cu ambarcațiuni propulsate prin forță umană, adică vâsle.

Bărcile cu motor, singurii poluatori ai lacului? 

Probleme sunt și cu cabanele construite pe malul lacului,unele cu autorizație, altele fără. Unde se deversează dejecțiile de la aceste cabane? Ajung ele oare direct în lac? Se mai pune problema dacă Garda de Mediu a controlat în ultima vreme facturile plătite firmelor de vidanjare.

"SOS Tarnița: NU poluați apa pe care o bem!"

Societatea civilă s-a mobilizat pentru reglemenatrea situației. Aproape 7.000 de persoane au semnat petiția intitulată "SOS Tarnița: NU poluați apa pe care o bem!"
Se cere demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane. Semnatarii solicită arlamentarilor clujeni, indiferent de coloratura politică, să se ralieze cauzei și să ceară Ministrului Cuc de la Transporturi să interzică ambarcațiunile motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane.